Ideje za ručak: Lazanje od patlidžana, idealne za jesenje dane
Iskoristite sezonu patlidžana da napravite ukusan, kremast obrok sa malo ugljenih hidrata
Ukusan, klasičan recept za lazanje od patlidžana napravljen od pečenih kriški patlidžana i bez ikakvog testa upravo je ručak koji vam je potreban za sve hladnije jesenje dane.
Iskoristite sezonu patlidžana da napravite ukusan, kremast obrok sa malo ugljenih hidrata.
Sastojci:
- 2 velika patlidžana narezana po dužini, oko centimetar i po debljine
- 3,5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja podeljeno
- 1,5 kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera, podeljeno
- 500 grama pečuraka šampinjona
- 3 čena belog luka, izgnječenog
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 700 g kuvanog paradajza
- pakovanje rikota sira
- 300 g zaleđenog seckanog spanaća (odmrznut i oceđen)
- 0,5 šolje parmezana, podeljeno
- 1 veliko jaje
- 1 šolja iseckane mocarele
- 2 kašike seckanog svežeg bosiljka, timijana ili peršuna
Priprema:
Postavite rešetke u gornju i donju trećinu vaše rerne. Zagrejte rernu na 250 stepeni.
Obložite dva pleha pek-papirom ili ih premažite uljem. Poređajte isečene patlidžane u jednom sloju na tepsije tako da kriške leže ravno. Premažite ih uljem sa obe strane, pospite so i biber po njima. Pecite patlidžan dok ne omekša i ne porumeni, ukupno oko 25 minuta. Na polovini pečenja okrenite kriške patlidžana .
Izvadite pečeni patlidžan i smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni.
U međuvremenu, u velikom tiganju zagrejte preostalu ulje na srednjoj vatri. Dodajte narezane pečurke. Pirjajte dok pečurke ne omekšaju, oko sedam minuta. Dodajte beli luk, so i origano. Dinstajte još dva minuta, a potom skinite posudu sa vatre. Dodajte kuvani paradajz i pomešajte da se sjedini.
U veliku činiju dodajte rikotu, četvrtinu šolje parmezana, jaje i preostali so i biber. Dobro promešajte, dok se smesa ne sjedini ravnomerno.
Spanać razmutite viljuškom i što ravnomernije rasporedite sa mešavinom rikote. Na dno vatrostalne posude za pečenje koju ste predhodno podmazali stavite polovinu sosa od pečuraka i rasporedite u ravnomeran sloj. Preko toga stavite četiri kriške patlidžana, a zatim svu mešavinu rikote. Položite još četiri kriške patlidžana i završite preostalim sosom od pečuraka.
Sve prelijte mocarelom i preostalom četvrtinom šolje parmezana.
Pecite 25 do 30 minuta, dok se sir ne otopi i malo zapeče.
Izvadite iz rerne i pospite svežim začinskim biljem.
Ostavite da odstoji od pet do deset minuta, a zatim poslužite.
(Telegraf.rs)