Recept za najlakše i najlepše krofne koje ste probali: Užitak za sva čula
Kada se kuhinjom raširi miris testa i šećera u prahu, nastaje istinski gastronomski praznik za nepca
Verujemo da na pitanje: "Ko je za krofne?", retko ko ima odričan odgovor. Krofne su rado viđen gost na trpezi, a obožavaju ih i oni najmlađi i stari.
Mekane, a iznutra potpuno šuplje, idealne su za najrazlačitija punjena po vašem ukusu.
Iako ima bezbroj recepata i načina da pripremite krofne, mi vam donosimo najednostavniji, koji će vam uvek uspeti.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 7 g suvog kvasca
- kašičica šećera
- prstohvat soli
- 300 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 50 g maslaca
- ulje za prženje
Priprema:
U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke. Mleko zagrejte tako da bude mlako, pa ga zajedno sa ostalim sastojcima dodajte u one suve koje ste pomešali.
Mešajte dok ne bude više gromuljica i dok testo ne postane elastično.
Test ostavite da odmara oko 15 minuta.
Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa stavite testo i premesite ga. Dodajte vrlo malo brašna na testo, tek toliko da ne bude lepljivo.
Testo rastanjite na jedan centimetar debljine i čašom vadite krugove i ostavite ih da odmaraju 45 minuta.
U veću šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje, pažljivo spuštajte krugove od testa.
Kada porumene, vadite ih i stavljajte na papirni ubrus kako bi upio višak ulja.
Pospite ih šećerom u prahu i služite uz krem ili domaći džem.
Prijatno!
(Telegraf.rs)