Recept za falafel: Ako ga ovako pripremite, neće se raspadati prilikom prženja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve popularnije kuglice od leblebije nije teško pripremiti ako se pridržavate ovih saveta

Foto: Freepik

Falafel je jedno od najpopularnijih jela koje stiže iz bliskoistočne kuhinje. Ukusno je, zdravo, nije potrebno mnogo vremena za pripremu, ali je, ipak, pored proverenog recepta neophodno znati i nekoliko trikova kako se hrskave kuglice ne bi raspadale prilikom prženja.

Bez obzira na to što će vas neko možda posavetovati da umesto sirove leblebije koristite onu iz konzerve, jer preskačete deo postupka potapanja leblebije u vodu, nemojte to da praktikujete. Važno je da osnovni sastojak falafela delom sačuva hrskavost, a leblebije iz konzerve su uvek mekše nego što to pravi falafel zahteva.

Sastojci:

  • 300 g sirovih leblebija
  • veća glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • malo svežeg lišća peršuna
  • malo korijandera
  • ravna kašičica soli
  • biber
  • kašika sode bikarbone (za vodu u koju ćete potopiti leblebije)
  • pola kesice praška za pecivo
  • 50 g susama
  • ulje za prženje

Priprema:

U šerpu sipajte hladnu vodu i kašiku sode bikarbone, potopite leblebije i ostavite ih da odstoje u toj vodi najmanje 12 sati.

Sutradan ih ocedite od vode i ubacite u blender. Dodajte iseckan crveni i beli luk, peršunovo lišće i korijander, pa sve izmiksajte. Smesa ne bi trebalo da se pretvori u pastu.

Ostavite smesu da odstoji u frižideru sat vremena da se stegne. Posle sat vremena dodajte so, biber, prašak za pecivo i susam, pa oblikujte kuglice.

U šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje, spuštajte falafel i pržite, povremeno okrećući kuglice da se ne bi zalepile za dno posude. Kad se zarumene, vadite ih rešetkastom kašikom na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih ređajte na tanjir.

Ukoliko vam iz nekog razloga ne prija falafel pržen u dubokom ulju, kuglice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Svaku kuglicu premažite malom količinom ulja i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni petnaestak minuta.

Služite uz preliv od jogurta, vruć hleb ili tortilju i sezonsku salatu.

Prijatno!

(Telegrafr.s)