Ideje za ručak: Veganski gulaš od pečuraka u sosu od crvenog vina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gulaš od pečuraka – zdrav i zasitan obrok bogat ukusima, idealan i za romantično veče

Foto: Shutterstock

Ako volite gulaš od govedine, a trenutno postite, obožavaćete bogat i ukusan recept za vegetarijansku varijantu ovog jela, pripremljenog na tradicionalan francuski način, sa pečurkama i crvenim vinom.

Veganska verzija gulaša sa pečurkama je idealan obrok u ove posne, hladne dane, a može da se pripremi i kao deo posebnog ugođaja za prijatnu večeru udvoje.

Sastojci:

  • 30 g sušenih vrganja
  • 450 g pečuraka isečenih na kriške
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica luk, sitno iseckana
  • 100 g sitno iseckana šargarepa 
  • 1 crvena paprika
  • 4 sitno seckana bela luka 
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike paradajz paste
  • 240 g punog crvenog vina, kao što je kaberne
  • 2 kašike margarina
  • 2 kašike brašna
  • krompir ili pirinač kao prilog, opciono
  • so i biber, po ukusu,
  • svež seckani vlasac, za serviranje

Uputstvo: 

Sipajte u manju posudu šolju vrele vode i u nju potopite pečurke. Ostavite sa strane.

U velikom loncu zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte luk, šargarepu i papriku. Dinstajte oko tri minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte pečurke isečene na kolutiće, beli luk, tamjan i origano. Dinstajte dok pečurke ne počnu da ispuštaju tečnost, oko sedam do deset minuta.

U međuvremenu, izvadite sušene pečurke iz posude i sačuvajte tečnost u kojoj su bile. Odbacite sve tvrde komade, a ostale sitno iseckajte. Dodajte ih u šerpu zajedno sa dinstanim pečurkama i dve kašike paradajz-paste. Sve promešajte i dinstajte još tri minuta.

Sipajte crno vino i rezervisanu tečnost od sušenih pečuraka, ali pazite da se vam ne upadnu tragovi peska koji su slegli na dno. Pustite da jelo provri, smanjite temperaturu ringle i dinstajte još deset minuta, dok se tečnost ne smanji za polovinu.

U maloj činiji ili šolji za merenje viljuškom izgnječite margarin i brašno dok ne dobijete teksturu poput mrvica. Dodajte ga u šerpu i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka. Dinstajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Posolite i pobiberite, po ukusu.

Poslužite toplo sa pire krompirom ili pirinčem, svežom tucanom paprikom, vlašcem i čašom ostatka crnog vina.

(Telegraf.rs)