Recept za čorbu od luka: Francuski specijalitet koji će vas oduševiti
Kremasta i laka za pripremu
U toku hladnih dana svima nam je potrebno jelo koje će nas ugrejati. Ukusne čorbe su idealno predjelo, a naše domaćice ih uglavnom spremaju sa šargarepom, krompirom ili nekim drugim povrćem. Međutim, retko koja domaćica sa naših prostora sprema čorbu sa lukom.
Ovo nije slučaj u Francuskoj, gde je čorba od luka tradicionalno jelo.
Sastojci:
- 300 g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- 50 g putera
- 180 g kisele pavlake
- 60 g parmezana
- so
- biber
Priprema:
Sitno iseckajte crni i beli luk. U zagrejanu šerpu stavite puter, pa kada porumeni, stavite crni luk da se dinsta.
Kada postane staklast, dodajte brašno i beli luk.
Mešajte sve na tihoj vatri dva minuta.
U to sipajte 1,5 litara vode, pa pojačajte vatru da provri.
Kada provri, smanjite vatru i ostavite da se da se krčka još 20 minuta.
Dodajte so i biber.
Uz stalno mešanje, dodajte i kiselu pavlaku i kuvajte još dva minuta.
Kada je gotova, čorbu pospite parmezanom i služite uz pečeni hleb.
Prijatno!
(Telegraf.rs)