Recept za čorbu od luka: Francuski specijalitet koji će vas oduševiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kremasta i laka za pripremu

Foto:Shutterstock

U toku hladnih dana svima nam je potrebno jelo koje će nas ugrejati. Ukusne čorbe su idealno predjelo, a naše domaćice ih uglavnom spremaju sa šargarepom, krompirom ili nekim drugim povrćem. Međutim, retko koja domaćica sa naših prostora sprema čorbu sa lukom.

Ovo nije slučaj u Francuskoj, gde je čorba od luka tradicionalno jelo.

Sastojci:

  • 300 g crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 50 g putera
  • 180 g kisele pavlake
  • 60 g parmezana
  • so
  • biber

Priprema:

Sitno iseckajte crni i beli luk. U zagrejanu šerpu stavite puter, pa kada porumeni, stavite crni luk da se dinsta.

Kada postane staklast, dodajte brašno i beli luk.

Mešajte sve na tihoj vatri dva minuta.

U to sipajte 1,5 litara vode, pa pojačajte vatru da provri.

Kada provri, smanjite vatru i ostavite da se da se krčka još 20 minuta.

Dodajte so i biber.

Uz stalno mešanje, dodajte i kiselu pavlaku i kuvajte još dva minuta.

Kada je gotova, čorbu pospite parmezanom i služite uz pečeni hleb.

Prijatno!

(Telegraf.rs)