Ovo je naš, isproban plan kako da cele nedelje jedete kuvano i da sačuvate kućni budžet

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za sve namirnice potrošili smo oko 4.500 hiljade dinara, a time pokrili jednu petočlanu porodicu koja će jesti cele nedelje nešto kuvano

Foto: Telegraf.rs

U današnjem ubrzanom tempu života zaista je pravi izazov svakog dana imati na stolu skuvan ručak, naročito kada su oba roditelja zaposlena.

Ipak, kada u porodici imate decu kojoj je neophodno da se hrane zdravo i uravnoteženo, sasvim je jasno koliko je važna organizacija oko toga da svakog dana imate jelo "na kašiku" na vašem stolu.

Činjenica jeste da sve manje porodica danas kuva i da nam je lakše, ali i mnogo skuplje da poručimo gotovu hranu. Čak i kada je reč o zdravijoj varijanti poručene hrane - kuvanom jelu - cena je mnogo veća nego kada se uputite na pijacu, kupite sve namirnice koje su vam potrebne i prionete na kuvanje.

Naša organizacija je sledeća: kako bismo znali šta jedu naša deca ali i mi, svake nedelje pravimo plan koji sadrži tri ručka i odlazimo na pijacu, gde kupujemo sve potrebne namirnice.

Kuvamo tri ručka nedeljno, tako da svako jelo jedemo dva dana i imamo ručkom pokrivene dane od ponedeljka do subote. Pri tome izbegavamo namirnice koje ne smeju da se podgrevaju kao što su krompir, spanać blitva itd.

Šalimo se da, zapravo, vrtimo desetak ručkova u krug, ali verovatno je to slučaj u mnogim domaćinstvima.

Ovonedeljni plan nam obuhvata tri domaća kuvana jela: pasulj, ćufte u sosu i grašak. Takođe, nedelja nam je rezervisana za pravljenje jedne velike domaće supe sa ribićem. Uz svaki ručak obavezan prilog nam je kupus salata. Za sve namirnice potrošili smo oko 4.500 hiljade dinara, a time pokrivamo jednu petočlanu porodicu.

Nedeljom domaća bistra supa

Foto: Telegraf.rs

Supu, iako bismo voleli češće da je spremamo, nekako je rezervisana za pravljenje vikednom. Najviše volimo da je spremamo sa ribićem kupljenim u proverenoj mesari, gde nude uvek sveže meso.

Sastojci:

  • 400 g ribića
  • veza zeleni i šargarepe
  • 1 celer
  • crni luk
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema:

U šerpu u koju ste sipali vodu ubacite meso koje ste prethodno oprali, zatim dodajte oljuštenu šargarepu, peršun, zelen i celer. Luk presecite napola i malo ga ispecite na plotni, pa i njega dodajte u šerpu. Kuvajte supu dok meso ne omekša, a na kraju dodajemo rezance.

Na sledećoj strani pogledajte naš recept za pasulj.

Ponedeljak i utorak rezervisani su za pasulj

Foto: Telegraf.rs

Jedan od mojih omiljenih jela je pasulj jer pre svega svi volimo njegov ukus, a posle jer se lako i brzo sprema. Duže traje proces kuvanja od pripreme.

Odnedavno uzimamo šareni pasulj, iako smo voleli gradištanac. U zavisnosti od toga kojim mesom raspolaže mesara, uzimamo kolenicu, rebra, dimljenu vešalicu, butkicu, slaninu. Ovaj put smo imali sreće, pa smo našli dimljenu butkicu koja daje savršen šmek pasulju. Pasulj je potrebno veče pre potopiti u vodu i ostaviti ga da prenoći. Kada počne da kuva, prospite vodu u kojoj je bio pasulj i nalijte novu.

Sastojci:

  • 500 g šarenog pasulja
  • 1 crnu luk
  • 500 g dimljene butkice
  • slatka začinska paprika
  • biber
  • suvi biljni začin

Priprema:

Nalijte novu vodu u pasulj koji je vidno omekšao i nabubrio. Zatim luk iseckajte i dodajte u šerpu, kao i prethodno oprano meso, začinsku papriku, biber i začin. Pasulj kuvajte dok meso skroz ne omekša, a na kraju, dodajemo hladnu zapršku koja se sastoji od dve kašike belog brašna rastvorenog u pola šolje vode.

Za naredne dane kuvali smo ćufte u sosu, pogledajte recept na sledećoj strani.

Sreda i četvrtak pokrivene ćuftama u sosu

Foto: Telegraf.rs

Ko može da ih ne voli? Ovo je jedino jelo koje zahteva da se i sledeći dan pomučite, tj. da napravite novi pire krompir.

Sastojci:

  • 700 g mlevenog mešanog mesa
  • 1 l paradajza za kuvanje
  • prezle
  • 1 jaje
  • 1 crni luk
  • suvi biljni začin
  • biber
  • malo šećera

za pire:

  •  3 bela krompira
  • mleko
  • margarin
  • so

Priprema:

Kako smo otkirli prečicu do sjajnih ćufti, više ih ne pečemo u tiganju nego ih odmah spuštamo u šerpu sa paradajzom, gde se one odlično skuvaju. U mleveno meso ubacite jedno jaje, prethodno narendani crni luk, začine i prezle - rukama umesite i sjedinite smesu pa pravite loptice koje ćete ubaciti u šerpu u koju ste prethodno sipali litar paradajza za kuvanje.

Volimo da dodamo pola kašičice šećera u paradajz kako bi se ublažila kiselost. Kuvajte ćufte dok meso ne bude potpuno skuvano.

Za pire krompir obično biramo beli krompir. Kako bi bio savršen, spremamo ga oba dana posebno. Krompir operite, oljuštite i iseckajte na komadiće. Skuvajte ga, a nakon toga dodajte margarin i mleko, pa ga dobro izgnječite dok se ne napravi kompaktna gusta kaša. Mi volimo da ekperimentišemo, pa smo u ovaj dodali i malo kari začina, pa je dobio dobar šmek i lepu žutu boju.

Ostao nam je još grašak, pogledajte recept na sledećoj strani.

Petak i subota rezervisani za grašak

Foto: Telegraf.rs

Ne vole ga svi, ali kod nas je često deo trpeze jer ga deca obožavaju. Sprema se lako i vrlo je ukusan i narednog dana.

Sastojci:

  • 700 g svinjskog šola na kockice
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 1 čen belog luka
  • 700 g zamrznutog graška
  • crvena začinska paprika
  • biber
  • suvi biljni začin
  • mirođija

Priprema:

Na ulju prodinstajte crni luk dok ne postane staklast, zatim dodajte prethodno oprano meso, čen belog luka i začine, pa dinstajte neko vreme. Nakon toga dolijte još vode i iseckanu šargarepu. Kada meso omekša, dodajte grašak i mirođiju i kuvajte dok ne budete sigurni da je sve lepo skuvano. Na kraju, dodajemo hladnu zapršku koja se sastoji od dve kašike belog brašna rastvorenog u pola šolje vode kako bismo dobili gušću smesu.

Ovo je samo jedan naš nedeljni plan, recepata ima još, ali ideja jeste da olakšamo sebi koliko god je to moguće time da ne kuvamo svakog dana, ali i da uštedimo kućni budžet time što nećemo jesti van kuće već ćemo konzumirati proverene i sveže namirnice.

(Telegraf.rs)