Recept za hrono hleb: Zdrava i ukusna veknica koja dugo ostaje sveža
Jednostavna priprema hleba bez aditiva i kvasca, sa puno semenki
Iako su rafovi prodavnica krcati hlebovima, nema ništa lepše nego kad sami umesite veknu.
Jedan od popularnih recepata za one koji se pridržavaju hrono režima ishrane je i hrono hleb bez belog brašna i kvasca, sa puno ukusnih i zdravih semenki. Pogodan je kako za one koji žele da se pridržavaju principa zdrave ishrane, tako i za one koji žele da smršaju.
Prednost hrono hleba je u tome što može dugo da stoji i da ostane svež.
Da ne biste koristili kuhinjsku vagicu za razmeravanje sastojaka, poslužite se čašom zapremine od 200 mililitara.
Sastojci:
- 2 čaše brašna od spelte
- 1/2 čaše brašna od heljde
- 1/2 čaše brašna od ječma
- 50 g mlevenog lana
- 2 čaše kisele vode
- ravna kašičica soli
- kesica praška za pecivo
- 2 kašike ulja
- 30 g sirovih semenki bundeve
- 30 g sirovih semenki suncokreta (opciono)
- 20 g susama (opciono)
- 10 g kima (opciono)
Priprema:
U činiju sipajte sve tri vrste brašna, mleveni lan, so i prašak za pecivo, pa sve dobro promešajte. Dodajte kiselu vodu i ulje i testo dobro izradite varjačom.
Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte smesu za hleb, pospite je semenkama i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko sat vremena.
Posle desetak minuta pečenja preko hleba obavezno stavite aluminijumsku foliju kako vekna ne bi zagorela i ostavite je da stoji dok se hleb sasvim ne ispeče.
Ispečen hleb uvijte u pamučnu krpu i ostavite da odstoji preko noći, kako se ne bi mrvio kad ga budete sekli.
Prijatno!
(Telegraf.rs)