Urmašice sa orasima: Provereni recept za starinski sočni kolač koji vole sve generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najukusniji kolači i torte uvek se prave od najjednostavnijih sastojaka - urmašice sa orasima to potvrđuju

Foto: Shutterstock

Recepti za kolače zalivene šećernim sirupom prenose se s kolena na koleno. Iako vremenom doživljavaju modifikacije dodavanjem novih sastojaka, najčešće se ispostavi da izvornim receptima ništa ne može da parira.

Takav je slučaj i sa urmašicama koje se prave od najjednostavnijih sastojaka - brašna, jaja, putera, oraha i šećera. Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 125 g putera (maslaca)
  • 500 g oštrog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 150 g mlevenih oraha
  • 50 g seckanih oraha
  • 700 g šećera
  • 2 limuna

Priprema:

Pre nego što počnete da pravite urmašice, skuvajte šećerni sirup kojim ćete preliti kolače.

U šerpu sipajte litar vode, dodajte 650 grama šećera i kuvajte dok ne počne da vri. Operite limunove, isecite ih na tanke kriške, pa ih spustite u šećerni sirup i kuvajte dok sirup ne počne da se zgušnjava. Sklonite šerpu sa ringle i ostavite sirup da se ohladi.

Jaja umutite mikserom, dodajte im 50 grama šećera i puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.

Potom postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevenim i seckanim orasima i zamesite testo. Kidajte loptice, pa svaku pritisnite između dlanova i prislonite na rende, a onda ređajte u podmazanu tepsiju.

Urmašice pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kad porumene, izvadite tepsiju iz rerne, pa zalijte kolače šećernim sirupom sa limunom i ostavite da odstoje barem preko noći.

Po želji, svaku urmašicu možete da ukrasite jezgrima oraha.

Prijatno!

(Telegraf.rs)