Torta čarobnica sa dve vrste fila: Recept za kremastu poslasticu kojoj niko neće odoleti
Neodoljiv spoj lešnika, čokolade i slatke pavlake
Pravoj domaćoj torti ništa ne može da parira, posebno kad je pripremate za svečanu trpezu oko koje će se okupiti cela porodica.
Torta čarobnica jedna je od onih koje nikada ne izlaze iz mode. Uprkos brojnim receptima za poslastice koje je moguće spremiti brzo i bez upotrebe rerne, čarobnica spada u klasike koji se makar jednom godišnje moraju naći na trpezi.
Sastojci:
- 15 jaja
- 34 kašike kristal-šećera
- 16 kašika brašna
- 400 g mlevenih lešnika + 100 g celih lešnika
- 1 l mleka
- 400 ml slatke pavlake
- 300 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 200 g šećera u prahu
- 5 kašika ulja
Priprema:
Umutite pet belanaca u sneg, pa dodajte osam kašika šećera i mutite još par minuta. Dodajte pet kašika pečenih mlevenih lešnika i dve kašike brašna, pa sve nežno sjedinite pomoću špatule.
Tepsiju obložite pek-papirom, pa sipajte smesu za koru i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni dvadesetak minuta.
Na isti način napravite još dve kore, ispecite ih i ostavite da se ohlade.
Dok se kore hlade, skuvajte prvi fil.
Umutite 15 žumanaca sa 10 kašika brašna i 50 mililitara mleka tako da nema grudvica. U šerpu sipajte 650 mililitara mleka, dodajte 10 kašika šećera i kuvajte, pa kad provri, skinite sa vatre, ulijte umućena žumanca sa brašnom i mlekom i zakuvajte. Ostavite fil da se ohladi. Preko posude u kojoj se fil hladi stavite prozirnu foliju da se ne bi uhvatila korica i da bi fil ostao gladak.
Dok se prvi fil hladi, skuvajte drugi fil.
U šerpicu sipajte preostalih 300 mililitara mleka, pa kad ono provri dodajte preostale mlevene lešnike, promešajte i sklonite sa ringle.
Umutite 250 grama putera sa 200 grama šećera u prahu, pa ih dodajte u prvi fil i sve dobro izmiksajte.
Trećinu ovog fila sipajte u posudu sa poparenim lešnicima i takođe izmiksajte.
Na kraju, u fil sa poparenim lešnicima dodajte 150 grama rastopljene čokolade za kuvanje, pa fil promešajte varjačom i ostavite desetak minuta da se ohladi pre filovanja.
Dok se drugi fil hladi, umutite slatku pavlaku.
Na tacnu za tortu stavite prvu koru, na nju nanesite polovinu prvog fila, pa preko nje stavite sloj umućene slatke pavlake.
Stavite drugu koru, preko nje kompletnu količinu drugog fila sa poparenim lešnicima i čokoladom, pa nanesite još jedan sloj umućene slatke pavlake.
Stavite i treću koru, na nju nanesite ostatak prvog fila i ostavite da korice "povuku" fil sat-dva.
Tortu prelijte glazurom koju ćete napraviti od pet kašika ulja i 150 grama rastopljene čokolade za kuvanje. Središnji deo torte ukrasite celim pečenim lešnicima i, po želji, rendanom čokoladom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)