Da li znate šta razlikuje meze, zakusku i predjelo u srpskoj tradiciji?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ste se zaželeli dobrog i tradicionalnog mesnog zalogaja nakon vaskršnjeg posta, imamo predlog za vas

Foto: Shutterstock

Srpsku trpezu, pored odličnih tradicionalnih domaćih jela, često krasi i običaj da se pre glavnog obroka nešto prezalogaji. Ali, da li bi ste se kladili da je to samo naš običaj? Jer ako biste i prihvatili takvu opkladu - izgubili biste.

Običaj da se pre jela nešto "mezetne" je rasprostranjen od Mediterana do Bliskog istoka i u mnogim zemljama se, kao i kod nas, smatra obaveznim delom glavnog obroka. Kod nekih je u pitanju ručak, kod nekih večera, ali je svrha uvek ista - da se probudi apetit.

U raznim zemljama ima različite nazive, ali mu je uloga svugde ista - uvertira za glavno jelo, obrok načinjen od laganih zalogaja suhomesnatih proizvoda, sireva, maslina, pečuraka, povrća, često i kuvanih jaja, a u nekim zemljama čak i voća.

Ono što je specifično za nas je što mi imamo tri takva oblika jela - predjelo, meze i zakusku.

Predjelo

Foto: Shutterstock

U srpskoj tradiciji predjelo je obrok koji se služi pre glavnog jela. Može da bude hladno ili toplo, ali tipično srpsko predjelo obično čine šunke, suhomesnati proizvodi i razne salame, uz tradicionalan kajmak, sir i kačkavalj, a neretko su na stolu i ruska i druge slične salate, pa i sarmice od zelja.

Veruje se da je tradicija predjela počela u Rusiji, međutim, može biti da je običaj nastao u Kini, odakle je stigao preko stepa do Rusije, Skandinavije, Francuske, Italije, Grčke, i naravno balkanskih naroda.

Zakuska

Foto: Shutterstock

Zakuska se služi uglavnom na prijemima ili koktelima i drugim formalnijim događajima i zabavama. Možda je najlakše uporediti je sa tipičnom ketering pripremom mini sendviča i drugih ukusnih zalogaja od vrhunskih mesnih prerađevina, riba i ostalih đakonija.

Za dobru i maštovitu zakusku u odnosu na povod kojim se poslužuje - samo je nebo granica.

Ono što ga izdvaja od predjela i meze je što se posle zakuske ne poslužuje glavni obrok. Termin apetizer je sinonim za zakusku, a prvi put je korišćen u Sjedinjenim Državama i Engleskoj istovremeno 1860. godine.

Ukoliko vam se otvorio apetit za jednu zakusku i ako ste se baš zaželeli dobrog i tradicionalnog mesnog zalogaja nakon vaskršnjeg posta i po glavi vam se vrzma kulen, čajna, budimska ili neka druga vrhunska salama, idealan izbor bi bio da uzmete nova Yuhorova XXL pakovanja slasnih suhomesnatih prerađevina.

FOTO: Yuhor PR

S obzirom da je Yuhor kompanija koja je na tržištu prisutna više od 120 godina i nudi asortiman više od 130 visokokvalitetnih proizvoda, nema od čega sve ne možete da napravite vaš međuobrok. Tu su bareni proizvodi, šunke, fermentisane kobasice, dimljeni proizvodi, i naravno - pašteta.

Osim što su ukusni i napravljeni od pažljivo odabranih i kvalitetnih sirovina, po tradicionalnoj recepturi, sada su dostupni u još većem pakovanju. U vreme kada se proizvođači utrkuju da smanje pakovanja i podignu cenu, ova firma se pokazala da osluškuje realne potrebe potrošača i pripremila odlična veća, porodična i štedljiva pakovanja svih onih omiljenih salama i zalogaja za kojima žudite.

Meze

Foto: Shutterstock

Meze se poslužuje pre sedanja za trpezu. Pored raznih suhomesnatih đakonija, za meze može da bude posluženo i hladno pečenje, pa čak i hleb, pita, pogača. Ili sva tri.

U Španiji će vam poslužiti "tapas", odnosno špansku užinu čija je tradicija nastala u lokalima, jer su slani zalogaji ukusnih komada mesa izazivali dodatnu žeđ, pa je to bio način trgovaca da podignu prodaju pića u barovima. Španci tapas obično jedu u periodu između ručka i večere, a njihovo tradicionalno meze se sastoji od maslina, ribe i morskih plodova, suhomesnatih proizvoda i povrća.

(PR/Telegraf.rs)