Puter-kifle, mekane kao duša: Recept za pecivo koje danima ostaje sveže

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrskave spolja, meke i lisnate iznutra

foto Pixabay

Peciva sa puterom neodoljivo mirišu i mogu se spremati i u slanoj i u slatkoj varijanti. Osnovni recept za puter-kifle je bez ikakvih nadeva – džema, sira, šunke, krema...

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • kocka svežeg kvasca (40 g)
  • 300 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • kašika soli
  • 125 g putera
  • 2 jajeta
  • 3 kašike majoneza

Priprema:

Sipajte vodu u šerpicu, pa je stavite na ringlu da se malo zagreje. Skinite posudu sa ringle, u vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašiku brašna, pa razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.

U veliku činiju sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, jaja i so, pa zamesite testo. Prekrijte posudu sa testom pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena - toliko mu je potrebno da se udvostruči.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom u krug, pa ga premažite puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Zasecite testo na osam delova, pa prebacite delove jedan preko drugog i opet ostavite da odstoji, ovog puta pola sata.

Još jednom razvucite testo oklagijom u krug, isecite ga u 16 trouglova, pa zarolajte kiflice i spuštajte ih podmazan pleh.

Svaku kiflicu premažite majonezom i pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)