Puter-kifle, mekane kao duša: Recept za pecivo koje danima ostaje sveže
Hrskave spolja, meke i lisnate iznutra
Peciva sa puterom neodoljivo mirišu i mogu se spremati i u slanoj i u slatkoj varijanti. Osnovni recept za puter-kifle je bez ikakvih nadeva – džema, sira, šunke, krema...
Sastojci:
- 600 g brašna
- kocka svežeg kvasca (40 g)
- 300 ml vode
- 2 kašike šećera
- kašika soli
- 125 g putera
- 2 jajeta
- 3 kašike majoneza
Priprema:
Sipajte vodu u šerpicu, pa je stavite na ringlu da se malo zagreje. Skinite posudu sa ringle, u vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašiku brašna, pa razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.
U veliku činiju sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, jaja i so, pa zamesite testo. Prekrijte posudu sa testom pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena - toliko mu je potrebno da se udvostruči.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom u krug, pa ga premažite puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Zasecite testo na osam delova, pa prebacite delove jedan preko drugog i opet ostavite da odstoji, ovog puta pola sata.
Još jednom razvucite testo oklagijom u krug, isecite ga u 16 trouglova, pa zarolajte kiflice i spuštajte ih podmazan pleh.
Svaku kiflicu premažite majonezom i pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.
Prijatno!
(Telegraf.rs)