Američka pita od trešanja: Iskoristite maksimalno sezonu ovog slatkog koštunjavog voća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbolji recept za američku pitu ikad

Foto: Shutterstock

Pred vama je recept za tipičnu američku domaću pitu od trešanja, koje su trenutno u jeku sezone.

Iako se na našem podneblju prave drugačije, tradicionalnije pite sa gotovim korama, gusti fil od trešanja i bogata zlatnosmeđa puterasta kora sa bademima, u američkom stilu, sigurno su nešto što će da oduševi svakog člana vaše porodice. 

Uz to, Amerikanci, tradicinonalno, ovakav vid pite služe sa kuglom sladoleda. Pa probajte.

Sastojci:

za fil:

  • 1 kilogram svežih trešanja
  • limunov sok, po ukusu
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 100 g šećera u prahu, plus dodatak za posipanje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 višnjevače (opciono)

za koru:

  • 350 g običnog brašna, plus dodatak za posipanje 
  • 150 g hladnog nesoljenog putera,
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g mlevenih badema
  • 2 velika žumanceta 
  • hladno mleko

Priprema:

Napravite testo. Možete da koristite procesor za hranu ako želite ili ručno da ga izmesite. Umešajte brašno i puter dok ne dobijete mrvice.

U to dodajte šećer, bademe i žumanca i sjedinite u testo. Možda će vam trebati malo hladnog mleka da sve povežete.

Umotajte testo u prozirnu foliju i ostavite ga u frižideru najmanje 30 minuta.

U međuvremenu očistite trešnje od koštica. Prelijte ih sokom od limuna i ostavite sa strane.

U manjoj činiji pomešajte kukuruzno brašno u pastu sa dve kašike vode i ostavite sa strane.

Sipajte šećer i vanilin šećer u široku šerpu i na laganoj vatri ga rastvarajte i postepeno pojačajte vatru sve dok, bez mešanja, ne dobijete tamni karamel.

Smanjite vatru i u rastopljen šećer dodajte trešnje i liker (opciono).

Kako se trešnje kuvaju i ispuštaju sokove, smesa će lagano da se olabavi i pretvori u tamni kompot. Tada dodajte smesu od kukuruznog brašna i mešajte dok ne bude dovoljno gusto da prekrije poleđinu kašike. Ostavite fil sa strane da se ohladi.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte dve trećine testa i stavite ga u duboku okruglu posudu za pite i torte.

Sipajte fil od trešanja preko donje kore.

Sada razvijte ostatak testa da dobijete nešto kao poklopac ili ga isecite na trakice i upletite kao korpu preko pite. Ivicu obavezno premažite vodom da se uvežu gornja i donja kora.

Premažite koru sa malo hladnog mleka ili žumancetom.

Prebacite pitu u vruću rernu i pecite 30 do 35 minuta ili dok ne porumeni.

Ostavite je da se "odmori" 10 minuta. Pospite šećerom i poslužite toplu ili hladnu uz sladoled od vanile i šoljicu kafe.

(Telegraf.rs)