Recept za panakotu: Osvežavajući desert koji prija svim čulima
Italijanski klasik kom nećete odoleti
Italija je zemlja koja je pored mora, predivnih objekata i lepe prirode poznata i po kuhinji kojoj skoro niko ne može da odoli. Kada je reč o slanim jelima, tu su pice i paste, a na vrhu liste deserta nalaze se sladoledi, tiramisu, ali i panakota.
Panakota je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od mleka, slatke pavlake i šećera, a zgušnjava se želatinom.
Priprema je vrlo jednostavno, a potrebno je da samo verno pratite recept.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 2 kesice želatina
sastojci za preliv:
- 300 g višanja ili drugog voća po izboru
- 200 ml vode
- 2 kašike gustina
- 5 kašika šećera
Priprema:
Pomešajte mleko i slatku pavlaku, pa ih sipajte u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi, ali pazite da ne proključa.
Sklonite sa šporeta, dodajte šećer, želatin i vanilin šećer i mešajte dok se ne otopi.
Sve sipajte u staklene čaše i ostavite da se ohladi.
U šerpu stavite voće, šećer i vodu i sačekajte da se šećer otopi, a smesa provri. Tada u malo vode razmutite gustin, dodajte u šerpu i mešajte dok se ne zgusne.
Vruć preliv sipajte preko panakote, ohladite i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)