Recept za panakotu: Osvežavajući desert koji prija svim čulima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski klasik kom nećete odoleti

Foto:Shutterstock

Italija je zemlja koja je pored mora, predivnih objekata i lepe prirode poznata i po kuhinji kojoj skoro niko ne može da odoli. Kada je reč o slanim jelima, tu su pice i paste, a na vrhu liste deserta nalaze se sladoledi, tiramisu, ali i panakota.

Panakota  je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od mleka, slatke pavlake i šećera, a zgušnjava se želatinom.

Priprema je vrlo jednostavno, a potrebno je da samo verno pratite recept.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • 2 kesice želatina

sastojci za preliv:

  • 300 g višanja ili drugog voća po izboru
  • 200 ml vode
  • 2 kašike gustina
  • 5 kašika šećera

Priprema:

Pomešajte mleko i slatku pavlaku, pa ih sipajte u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi, ali pazite da ne proključa.

Sklonite sa šporeta, dodajte šećer, želatin i vanilin šećer i mešajte dok se ne otopi.

Sve sipajte u staklene čaše i ostavite da se ohladi.

U šerpu stavite voće, šećer i vodu i sačekajte da se šećer otopi, a smesa provri. Tada u malo vode razmutite gustin, dodajte u šerpu i mešajte dok se ne zgusne.

Vruć preliv sipajte preko panakote, ohladite i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)