Gozleme sa kačkavaljem iz tiganja: Recept za topli doručak koji svi vole
Tradicionalno tursko pecivo oko kog se vredi potruditi
Svako ko je makar jednom bio u Turskoj probao je gozleme, tradicionalno pecivo nadeveno povrćem, mesom ili sirom koje se sprema u tiganju.
Recept za gozleme nekome liči na ovdašnje gibančice, nekoga podseća na deblje palačinke, a nekoga na tortilju. Ipak, kad jednom isprobate postupak pripreme, shvatićete da ovo testo ima “svoju priču”.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 150 ml vode
- kašičica suvog kvasca
- pola kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašike jogurta
- 150 g kačkavalja
Priprema:
Zagrejte vodu tako da bude mlaka, dodajte suvi kvasac, brašno i so i zamesite meko testo. Prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količina testa ne udvostruči.
Zatim testo podelite na četiri dela, razvaljajte oklagijom i premažite dresingom koji ste napravili od ulja i jogurta.
Na polovinu svakog dela testa stavljajte krupnije izrendan kačkavalj, pa preklopite drugim delom testa, pritisnite prstima sa strane i opet ostavite da odstoji desetak minuta.
Tiganj premažite uljem, dobro zagrejte, pa spuštajte gozleme i pecite sa obe strane dok ne porumene. Izvadite ih iz tiganja, secite na polovine i služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Prijatno!
(Telegraf.rs)