Gozleme sa kačkavaljem iz tiganja: Recept za topli doručak koji svi vole

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalno tursko pecivo oko kog se vredi potruditi

Foto: Shutterstock

Svako ko je makar jednom bio u Turskoj probao je gozleme, tradicionalno pecivo nadeveno povrćem, mesom ili sirom koje se sprema u tiganju.

Recept za gozleme nekome liči na ovdašnje gibančice, nekoga podseća na deblje palačinke, a nekoga na tortilju. Ipak, kad jednom isprobate postupak pripreme, shvatićete da ovo testo ima “svoju priču”.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 150 ml vode
  • kašičica suvog kvasca
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 150 g kačkavalja

Priprema:

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, dodajte suvi kvasac, brašno i so i zamesite meko testo. Prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količina testa ne udvostruči.

Zatim testo podelite na četiri dela, razvaljajte oklagijom i premažite dresingom koji ste napravili od ulja i jogurta.

Na polovinu svakog dela testa stavljajte krupnije izrendan kačkavalj, pa preklopite drugim delom testa, pritisnite prstima sa strane i opet ostavite da odstoji desetak minuta.

Tiganj premažite uljem, dobro zagrejte, pa spuštajte gozleme i pecite sa obe strane dok ne porumene. Izvadite ih iz tiganja, secite na polovine i služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno!

(Telegraf.rs)