Ideja za ručak: Musaka od pire krompira
Ova tepsija od pire krompira se topi u ustima
Ako ste ljubitelj krompira, pred vama je recept za najkremastiji i najukusniji pire krompir ikada.
Ova tepsija od krompira koja se lako pravi prelivena je sa ekstra rastopljenim sirom, hrskavom slaninom i vlašcem.
A najbolji deo recepta? Ovo jelo možete da napravite unapred, a zatim ga samo stavite u rernu da se ponovo zagreje. I uvek će biti vrhunac svakog obroka.
Sastojci
- 1,5 kilogram crvenkastog krompira
- 400 grama mlevenog mesa po ukusu
- so i biber
- voda
- kašika putera
- ¾ šolje pavlake
- ¼ šolje mleka
- ½ kašičice belog luka u prahu
- 1 šolja rendanog kačkavalja
Preliv
- 1 kašika putera
- 2 kašike vlasca seckanog
- 5 traka kuvane slanine
- ½ šolje rendanog kačkavalja
- 100 grama krutona
Priprema
Ogulite i iseckajte krompir. Dodajte u veliki lonac. Prelijte vodom i zagrejte na jakoj vatri. Kuvajte krompir oko 20 minuta ili dok ne omekša.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Ocedite krompir i prespite u veliku posudu za mešanje. Dodajte puter, pavlaku, mleko, beli luk u prahu i so. Mešajte gnječilicom za krompir ili koristite mikser.
Dodajte rendani kačkavalj i mešajte dok se smesa ne sjedini.
U posebnom tiganju propržite mleveno meso i začinite po ukusu.
Podmažite posudu za pečenje. Kašikom prespite mleveno meso, a preko i mešavinu krompira u posudu. Zagladite vrh zadnjom stranom kašike.
U malu šerpu dodajte kašiku putera i krutone od hleba. Pecite ih na srednjoj vatri i kad se ispeče pospite po vrhu krompira.
Pospite ostatkom kačkavalja i pecite otkriveno oko 15 minuta dok se sir ne otopi.
U posebnom tiganju ispecite kriške slanine. Kada se ocedi od masnoće, izmrvite slaninu.
Pospite pire slaninom i vlašcem.
Poslužite toplo i uživajte!
(Telegra.fr)