Recept za čips od tikvica: Ako ih ovako pripremite, biće neodoljivo hrskave
Lepše su od kupovnog čipsa od krompira i neće vam biti potrebno mnogo vremena za pripremu
Tikvice su mnogima omiljeno letnje povrće. Pored toga što su veoma zdrave, zahvaljujući neutralnom ukusu lako se kombinuju sa drugim povrćem, mesom i mlečnim proizvodima.
Recepata za pripremu tikvica je pregršt, a mi vam danas donosimo recept za domaći čips. Mnogi koji su probali čips od tikvica kažu da je ukusniji od kupovnog krompir-čipsa, jer je u isto vreme i lagan i hrskav.
Uz sve to, lako ćete ga pripremiti, a ukus možete da modifikujete korišćenjem začina koje najviše volite.
Sastojci:
- 3 veće tikvice
- 60 g brašna
- suvi biljni začin
- so
- začini: origano, bosiljak, beli luk u granulama, biber, ljuta paprika... (opciono)
- ulje za prženje
Priprema:
Očistite tikvice pilerom, pa ih isecite na tanke šnite, poređajte u činiju, posolite i ostavite da odstoje pola sata.
Potom ih ocedite od vode i spremite za prženje.
U veću kesu za zamrzivač sipajte brašno, suvi biljni začin i/ili začine po ukusu, protresite, spustite listiće tikvica u kesu, pa zavežite kesu visoko pri vrhu i dobro je protresite. Tikvice će ravnomerno biti uvaljane u smesu za prženje.
U tiganj sipajte ulje i uključite ringlu. Blizu tiganja sa uljem stavite šerpicu i sipajte u nju hladnu vodu.
Pre nego što tikvice spustite u vruće ulje, nakratko ih spustite u šerpicu sa hladnom vodom - tako će se smesa od brašna i začina još bolje zalepiti za tanko isečeno povrće.
Pržite tikvice u vrućem ulju minut-dva sa obe strane, pa ih vadite na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite.
Odlično idu uz hladan jogurt, caciki ili pivo.
Prijatno!
(Telegraf.rs)