Domaći recept za baget: Miris neodoljivog i hrskavog hleba širiće se celom kućom
Ova specijalna vrsta hleba, idealna za sendviče, potekla je iz Francuske, ali je omiljena širom sveta
Pravi srpski doručak je nezamisliv bez kriške hleba ili nekog drugog proizvoda od testa poput kroasana, sendviča i slično.
Mnogi ne mogu da odole mirisu sveže ispečenog hleba koji se širi kućom. Ukoliko ste ljubitelj francuskog bageta, ovaj recept ćete često praviti.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 370 ml mlake vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
Priprema:
U činiji pomešajte suve sastojke, a onda uz postepeno dodavanje vode zamesite testo. Kad ono postane kompaktno, ostavite ga u činiji da narasta na toplom oko 45 minuta. Prekrijte činiju pamučnom krpom ili prozirnom folijom.
Posle 45 minuta prebacite testo na radnu ploču i vlažnim rukama ga kratko mesite, pa oblikujte u jufku i ponovo ga pustite da narasta oko 45 minuta. I ovog puta ga prekrijte krpom.
Isti postupak na radnoj površini ponovite tri puta. Kad sva tri puta premesite testo, podelite ga na četiri dela. Svaki deo testa blago oblikujte u jufkicu, pokrijte sve i ostavite još 15 minuta da se testo "odmori".
Blago ga prstima razvucite po površini u oblik pravougaonika i urolajte ga u željenu dužinu. Svaki baget prebacite na pleh i ostavite još da naraste oko pola sata pre nego što ubacite u rernu. Pre nego što budete pekli bagete, blago ih zasecite ukoso.
U zagrejanu rernu na 250 stepeni ubacite i tepsiju koju ste do pola napunili vodom, pa kad voda počne da ključa iznad nje postavite tepsiju sa bagetima i pecite ih 20 minuta na 220 stepeni. Zahvaljujući vodenoj pari koja se širi iz donje tepsije baget će biti hrskav spolja, a mekan i vazdušast iznutra.
Prijatno!
(Telegraf.rs)