Krem-čorba sa tikvicama i pavlakom: Lagan ručak koji će vam pomoći da lakše preživite vrućinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete je služiti i toplu i hladnu, uz prepečen hleb i semenke koje najviše volite

Foto: Shutterstock

U vrelim letnjim danima ništa bolje ne osvežava od laganih čorbica i potaža od povrća. U sezoni tikvica napravite krem-čorbu od ovog povrća po receptu koji vam neće oduzeti mnogo vremena.

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 50 g putera
  • 2 čena belog luka
  • kašika brašna
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • vezica sveže mirođije
  • so, biber
  • sirove semenke suncokreta ili bundeve (po želji)
  • malo limunovog soka (po želji)

Priprema:

Oljuštite tikvice, pa ih izrendajte, malo ih posolite i ostavite da odstoje desetak minuta.

U šerpu u kojoj ćete kuvati čorbicu stavite puter, pa kad se on rastopi na tihoj vatri dodajte mu kašiku brašna i kratko upržite, ne menjajući temperaturu ringle. Kad se brašno uprži dodajte tikvice oceđene od viška vode, pa ih dinstajte.

Kad su tikvice skoro gotove, dodajte im iseckan beli luk, biber i pavlaku za kuvanje, kao i iseckanu svežu mirođiju i posle nekoliko minuta sklonite šerpu sa ringle.

Pre služenja dodajte malo limunovog soka i semenke suncokreta, odnosno bundeve.

Prijatno!

(Telegraf.rs)