Krem-čorba sa tikvicama i pavlakom: Lagan ručak koji će vam pomoći da lakše preživite vrućinu
Možete je služiti i toplu i hladnu, uz prepečen hleb i semenke koje najviše volite
U vrelim letnjim danima ništa bolje ne osvežava od laganih čorbica i potaža od povrća. U sezoni tikvica napravite krem-čorbu od ovog povrća po receptu koji vam neće oduzeti mnogo vremena.
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 50 g putera
- 2 čena belog luka
- kašika brašna
- 250 ml pavlake za kuvanje
- vezica sveže mirođije
- so, biber
- sirove semenke suncokreta ili bundeve (po želji)
- malo limunovog soka (po želji)
Priprema:
Oljuštite tikvice, pa ih izrendajte, malo ih posolite i ostavite da odstoje desetak minuta.
U šerpu u kojoj ćete kuvati čorbicu stavite puter, pa kad se on rastopi na tihoj vatri dodajte mu kašiku brašna i kratko upržite, ne menjajući temperaturu ringle. Kad se brašno uprži dodajte tikvice oceđene od viška vode, pa ih dinstajte.
Kad su tikvice skoro gotove, dodajte im iseckan beli luk, biber i pavlaku za kuvanje, kao i iseckanu svežu mirođiju i posle nekoliko minuta sklonite šerpu sa ringle.
Pre služenja dodajte malo limunovog soka i semenke suncokreta, odnosno bundeve.
Prijatno!
(Telegraf.rs)