Kroasani za doručak: Mirisaće cela kuća na njih
Ko može da im odoli?
Sjajna stvar kod kroasana je što vi birate kako ćete ih jesti. Jeste da su najbolji za doručak, ali svakako će vam preteći ako budete spremali po ovom receptu. Budite domišljati, isprobajte i slatke i slane varijante i pronađite stalno novo punjenje u kome će uživati cela porodica.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 1 kockica kvasca
- 500 ml mlake vode
- 2 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 1 čaša kisele pavlake
- 250 gr margarina
- 1 žumance
- susam
- ulje
Priprema:
Pomešajte malo vode, šećer, kvasac i kašiku brašna i ostavite da nadođe. Nadošli kvasac stavite u brašno, dodajte vodu, ulje, pavlaku i so. Zamesite testo od toga, pa pobrašnjavite radnu površinu kako biste za mesili dok ne postane dovoljno elastično. Potom vratite testo u činiju, pokrijte ga i ostavite da odstoji 15 minuta.
Zatim morate testo podeliti na tri jednaka dela iliti tri jufke. Prvu jufku stavite opet na pobrašnjenu radnu površinu, pa je podelite na osam manjih delova i jedan po jedan stanjite oklagijom. Svaki premažite margarinom sem poslednjeg.
Oklagijom razvucite testo i isecite na 16 delova (16 trouglova). Isti postupak je i za preostale dve jufke.
Po želji ih filujte.
Urolajte ih od šire ka užoj strani, ređajte ih u pleh i premažite žumancetom. Po želji ih pospite susamom. Peku se 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 C, zatim jos oko 15 minuta na 180 C.
Prijatno!
(Telegraf.rs)