Salep donosi miris Turske: Aromatično piće koje možete spremati tokom cele godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni sastojak je mleko koje napitku daje poseban šmek

Foto: Shutterstock/CSKN

Turska kuhinja je poznata po začinima i to je čini specifičnom i prepoznatljivom. Između ostalog, tu je i recept za salep, aromatično toplo mleko koje je jedinstveno u svetu.

Salep u prahu je, inače, osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta orhideje. U receptu u nastavku možete koristiti i alternativu - pšenični skrob.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 1 kašika salepa (u prahu) ili pšenični skrob
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašika šećera

Priprema:

U manju šerpu stavite kašiku salepa i šećer, pa prelijte čašom mleka i promešajte da se šećer malo otopi.

Stavite na ringlu i na niskoj temperaturi kuvajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta. Kada bude gotovo, sipajte u šolje i pospite cimetom, količinom po vašoj želji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)