Salep donosi miris Turske: Aromatično piće koje možete spremati tokom cele godine
1
Vreme čitanja: oko 1 min.
Glavni sastojak je mleko koje napitku daje poseban šmek
Foto: Shutterstock/CSKN
Turska kuhinja je poznata po začinima i to je čini specifičnom i prepoznatljivom. Između ostalog, tu je i recept za salep, aromatično toplo mleko koje je jedinstveno u svetu.
Salep u prahu je, inače, osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta orhideje. U receptu u nastavku možete koristiti i alternativu - pšenični skrob.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 1 kašika salepa (u prahu) ili pšenični skrob
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika šećera
Priprema:
U manju šerpu stavite kašiku salepa i šećer, pa prelijte čašom mleka i promešajte da se šećer malo otopi.
Stavite na ringlu i na niskoj temperaturi kuvajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta. Kada bude gotovo, sipajte u šolje i pospite cimetom, količinom po vašoj želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)