Ideja za nedeljni ručak: Lovačke šnicle sa pečurkama u belom vinu
Okupite porodicu i prijatelje oko ukusnog obroka, i zajedno dovršite tu bocu vina
Čak i ako ne volite da pijete belo vinu, u receptu sa lovačkim šniclama ćete ga obožavati.
Ovo staro domaće jelo ugrejaće vam dušu u ovim prohladnim jesenjim danima, a kuća će vam zamirisati kao u neka stara vremena.
I što da ne, okupite porodicu i prijatelje oko ukusnog obroka, i zajedno dovršite tu bocu vina.
Sastojci:
- 400 do 500 g junećih šnicli (5 tanjih)
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica slatke ili dimljene začinske paprike
- 4 kašičice mekog brašna
- 100 ml ulja
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 5 ravnih kašičica senfa
- 3 čena belog luka
- 250 gr šampinjona
- 600 ml vode (mesnog ili povrtnog bujona)
- 100 ml belog vina
- 1 kašika svežeg peršunovog lista
Priprema:
Operite šnicle, presecite sve eventualne žile da se ne bi savile prilikom prženja, prosušiti ih, izlupajte kuhinjskim čekićem, posolite, i uvaljajte u mešavinu brašna i začinske paprike.
Na vrućem ulju propržiti šnicle sa obe strane po par minuta, izvadite ih, premažite senfom, pospite mlevenim biberom i ostavite sa strane.
U istom tiganju propržite sitno iseckan beli luk, pa čim zamiriše, bacite preko njih iseckane šampinjone, ulite vodu ili bujon, vratite šnicle, smanjite temperaturu, i nastavite da dinstate polupoklopljeno na tihoj vatri.
Tokom dinstanja par puta protresite tiganj.
Nakon sat vremena, sipajte belo vino i kuvajte šnicle još 15 do 20 minuta, uz češće mešanje.
Gotove šnicle pospite iseckanim svežim peršunovim listom i poslužite uz pire krompir i kuvanu šargarepu.
(Telegraf.rs)