Recept za grandisimo tortu: Šareni slojevi i bogati ukusi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Torta koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Foto: Shutterstock

Grandisimo torta već dugo osvaja srca svakog ko je proba.

Zato, ovaj recept je tu da osvoji i vas.

Sastojci:

za kore:

  • 14 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 200 ml vode 
  • 8 kašika kakaa 
  • 4 kašike brašna
  • 100 g kašika lešnika
  • 2 kesice praška za pecivo

za filovanje:

  • 14 žumanaca
  • 1,5 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 4 kašika čvrstina
  • 350 g maslaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g lešnika
  • 1 kašičica kafe
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Za početak, priprema se kora.

Mikserom umutite četiri belanceta sa pet kašika šećera.

Dodajte malo vode i sjedinite smesu. Dodatje kašiku brašna, dve kašike kakaa, pola kesice praška za pecivo. U to dodajte nakon par minuta mućenja, oko 20 grama samlevenih lešnika i sve sjedinite.

Pripremljenu smesmu pecite u kalupu obloženim papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 do 20 minuta.

Na isti način ispecite još tri kore. Sve pečene kore ostavite da se dobro ohlade.

Dok se one hlade, prelazimo na pripremu fila.

Mikserom umutite žumanca, šećer, brašno, čvrstin i 200 ml mleka.

Ostatak mleka izdvojite u šerpu i stavite da provri.

Kada počne da vri, ukuvajte smesu sa žumancima. Mešajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre. Šerpu ostavite sa strane da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte puter i umutite mikserom.

Smesu podelite na tri dela. U jedan deo dodati 150 grama otopljene čokolade i umutiti mikserom.

U drugi deo dodati 50 grama seckane čokolade i iseckan lešnik i sjedinite mikserom.

U treći deo dodajte kafu u malo vrele vode i sve dobro umutite mikserom.

Zasebno, mikserom umutite slatku pavlaku, ali da ne bude prerviše čvrst šlag. Dodajte tri kašike umućene slatke pavlake u sve činije sa filom i svaki deo ponovo umutite.

Preko kore nanesite fil, pa slatku pavlaku.  Ređajte naizmenično sa ostalim filovima, a završni sloj je kora.

Prijatno!

(Telegraf.rs)