Savršene kiflice sa džemom: Sladak početak dana
Idealne da pregurate tmuran dan
Nedeljno jutro ne može biti toliko lepo osim ako ne počne slatkim testom. Ukoliko volite da spremite domaće, ovo je pravi recept za vas. Iziskuje više vremena od odlaska u pekaru, ali u pripremi možete uživati sa celom porodicom.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g kvasca
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 1 jaje
- 125 g margarina
- džem po izboru
- 1 jaje za premaz
Priprema:
Vodu i mleko sipajte u jednu šerpu i zagrejte da bude mlako. Dodajte u to kašiku šećera i izmrvljen kvasac, pa ostavitie da fermentiše. Onda zamesite testo - kvasac dodajte brašnu i razbijte jedno jaje u to.
Mesite ga nekih desetak minuta na pobrašnjenoj površini, pa podelite na pet loptica. Pokrijte ih krpom i ostavite da stoji desetak minuta.
Prvu lopticu testa rastanjite oklagijom, pa narendajte margarin. Zatim rastanjite i drugu, stavite je preko prve, narendajte margarin i tako do poslednje, preko koje ne ide margarin. Ostavite sve da stoji još desetak minuta.
Nakon toga, testo rastanjite oklagijom, pa ga secite na trouglove i na svaki stavite po malo džema.
Uvijte kiflice i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Onda ponovo treba da odstoje 45 minuta tako pokrivene. Nakon toga, svaku kiflicu premažite razmućenim jajetom.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite kiflice dok ne porumene, oko petnaestak minuta.
Pospite ih šećerom u prahu, po želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)