Ovakve cimet-rolnice će vam ulepšati ceo dan

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Odličan način da započnete dan put obaveza

Foto: Shutterstock

Sve je učestalija ponuda cimet-rolnica po pekarama i poslastičarnicama u gradu, pa je razumljivo da želite da naučite da ih spremite, po vašoj želji i ukusu. Evo sjajnog i lakog recepta.

Sastojci za cimet-rolnice:

Testo

  • 25 g svežeg kvasca
  • 2.5 dl toplog mleka
  • 75 g putera - omekšalog ili istopljenog
  • 400 brašna (i dodatnih 30-40 g za mešenje i posipanje)
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • kašičica kardamoma u prahu

Nadev

  • 50-60 g istopljenog putera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3-4 kašičice cimeta

Premazivanje

  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice vode
  • šećer u granulama za posipanje 

Priprema cimet-rolnica:

Kvasac rastvorite u malo toplog mleka i dodajte malo šećera, sa vrha kašičice. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke. U 400 g brašna dodajte šećer, so i kardamom i malo izmešajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko.

Mesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino testo koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično testo. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.

Premesite i razvucite testo oklagijom na oko 1 cm debljine. Premažite istopljenim puterom, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani.

Izrežite komade debljine oko 1.5cm i slažite ih u papirne korpice ili na papir za pečenje - u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica. Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250°C.

Premažite rolnice ovlaš umućenim jajem u koje ste dodali pola kašičice vode i svega nekoliko zrna soli. Preko pospite šećerom u granulama.

Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz pećnice kad budu fino zlatne boje.

Služiti tople ili na sobnoj temperaturi, piše "natanjiru".

Prijatno!

(Telegraf.rs)