Posne ruske kape su neodoljivi kolač za slavu: Savršen način da se zasladite

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Isprobajte novi recept dobro poznate poslastice

Foto: Shutterstock/AH Images

U vreme posta, kada se okrećemo posnim receptima, teško nam je da se odreknemo dobro poznatih i omiljenih poslastica. Zato pravimo idealne zamene jer posni recept ne znači i da je lošijeg ukusa.

Jedan od recepata koji uspeva su i posne ruske kape.

Sastojci:

za keks:

  • 1 čaša kisele vode
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika ulja
  • pola šolje šećera
  • 1 kašika kakaa

za fil:

  • 100 ml sojinog mleka
  • 450 ml tople vode
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike gustina
  • 2 kašike brašna
  • 1 margarin
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike kokosa

za preliv:

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

U činiju prosejte brašno, pa mu dodajte prašak za pecivo, kiselu vodu, ulje, šećer i kakao, te sve lepo sjedinite.

Pleh u kom ćete peći keks obložite papirom za pečenje, pa sipajte smesu i pecite oko 20 minuta na 190 stepeni. Kada bude gotovo, izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi,  te čašom ili nekim okruglim kalupom vadite krugove.

Posle toga stavite na ringlu vodu, šećer i sojino mleko, pa stavite da provri. U drugoj činiji pomešajte brašno i gustin sa malo vode, promešajte dobro i ubacite u provrelo mleko. Dobro mešajte dok je još na ringli. Sklonite sa šporeta i ostavite da se skroz ohladi.

U posebnoj činiji stavite margarin sobne temperature sa šećerom u prahu i izmiksajte dok ne dobijete penastu smesu. Kada se krem sa sojinim mlekom ohladi, ubacite u penasto umućeni margarin pa nastavite mikserom da mutite dok se sve ne sjedini.

Na kalupe sipajte malo fila pa preklopite drugim kalupom. Otopite čokoladu pa "kapice" uvaljajte u čokoladu, a potom i u kokos i spremne su za posluženje.

Prijatno!

(Telegraf.rs)