Recept za posnu sarmu oduševiće svakog gosta: Ukus je bolji nego što očekujete

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ručak koji uvek obećava

Foto: Shutterstock

U vreme posta jedno od najčešćih jela koje spremamo jeste posna sarma. Ukusna i neodoljiva, recept za posnu sarmu je uvek pun pogodan za posne dane.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 1 čaša pirinča
  • 1 šargarepa
  • 1 šaka ribljih iznutrica
  • mlevena paprika
  • 1 šolja mlevenih oraha
  • malo brašna
  • lovorov list
  • so, biber

Priprema:

Listove kupusa prvo isperite od soli i rasola pod mlazom vode i potrudite se da lepo uklonite žile sa sredine listova.

Crni luk sitno iseckajte, kao i oljuštenu šargarepu i zajedno propržite na ulju u tiganju. Posolite i ubacite nabubreli pirinač koji ste potopili u vodi prethodne noći i još malo kratko propržite. Ubacite i iznutrice, dodajte papriku i začine, promešajte i sklonite sa ringle. Kad se prohladi, dodajte mlevenih oraha pa promešajte.

Na svaki list kupusa stavljajte po kašiku nadeva, pa uvijajte sarme. Na dno šerpe sa malo debljim dnom sipajte malo ulja pa stavite jedan list kupusa i ređajte sarme. Između sarmi stavljajte po nekoliko lista lovora.

Nalijte toplom vodom, pa kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Biće potrebno oko sat i po ili dva, a po potrebi dolivajte vodu.

Sarma će biti ukusnija ako pred kraj kuvanja stavite u zagrejanu rernu da se zapeče i tako dobije zlatkastu boju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)