Zlatiborski okrug se diči čuvenom komplet-lepinjom, a evo kako da je napravite: Ukus koji pamte u celom svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kulinarske blagodeti ovog predela iznedrio je specijalitet koji ne treba zaobići

Foto: RINA

Ne probati čuvenu komplet-lepinju kada se nađete u okrugu planine Zlatibor veliki je propust. Za ovaj specijalitet se govori da je star mnogo decenija i da osvaja srca još od Drugog svetskog rata, ako ne i ranije.

Nekada poznata kao Šuljagina lepinja, po pekaru  iz Užica, koji je prvi napravio pravu "mućkalicu" u jednom komadu lepinje, danas je ovo jelo omiljeno turistima Srbije, ali i strancima koji posećuju ovaj predeo. Srpska komplet-lepinja sada je i zvanično krunisana kraljica jer ju je čuveni agazin "TastAtlas" proglasio za najbolji doručak na svetu u 2023. godini.

Recept za ovu lepinju je veoma jednostavan, a sigurno ćete sve oduševiti, kada im servirate fantastičan ukus domaćih proizvoda. Recept koji smo vam pripremili je za jednu osobu, tačnije jednu lepinju.

Sastojci za  komplet lepinju:

  • lepinja (jedan komad po osobi)
  • 50 g kajmaka
  • 1 jaje
  • pretop

Priprema komplet-lepinje:

Lepinju isecite horizontalno, tako da dobijete gornji deo koji izgleda poput poklopca.

U dno lepinje stavite kajmak i jaje i pomešajte ih u samoj lepinji.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i u zagrejanu rernu ubacite samo punjeno dno lepinje, bez poklopca. Pecite je nekoliko minuta, tačnije, dok se jaje ne zapeče.

Zatim izvadite lepinju iz rerne i prelijte jaje i kajmak pretopom. Pretop možete nabaviti u svakoj pečenjari, jer je to mast koja ostaje, tačnije sliva se, nakon pečenja svinje.

Kada prelijete po želji, preklopite lepinju i blago pritisnite da i poklopac malo upije pretopa.

Tako zaklopljenu je vratite u rernu da se dopeče ili dogreje do dva minuta.

Ukoliko želite, možete preko jaja i kajmaka dodati i sušene pršute, koja će dodati do vašoj lepinji.

Prijatno!

(Ona.rs)