Recept za grašak sa junetinom: Mekano meso, savršena zaprška i ukus detinjstva

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ručak koji nikada ne razočara

Foto: Shutterstock

Domaći i tradicioalni recepti za jela koja pamtimo još iz detinjstva nikada neće zastareti.

Jedno od takvih jela sigurno je i grašak. Iako svako nekako drugačije pamti njegovu aromu i pripremu, njegov ukus ostaje odličan!

Sastojci za grašak sa junetinom:

  • 300 g junećeg mesa
  • 450 g graška, jedna cela kesa zamrznutog graška
  • dve srednje šargarepe
  • glavica crnog luka
  • biber
  • so
  • 2 kašičice začinske paprike
  • brašno
  • ulje

Priprema gaška sa junetinom:

Za početak isecite meso na kocke i stavite da se kuva. Na ovaj način ga pripremate za dalje kuvanje.

Ostavite da se krčka dodatnih pet minuta nakon što voda provri, a zatim ga izvadite i usitnite dodatno. Možete ga preseći još napola, samo radi lakše i lepše pripreme kasnije.

Pobrinite se da grašak bude sasvim odleđen, ako pripremate onaj iz kese.

Izaberite šerpu u kojoj spremate supu i u njoj zagrejte ulje. Stavite luk da se izdinsta.

Za to vreme isecite šargarepu na kockice i dodajte ih luku.

Ubrzo potom dodaćete meso, koje ćete uz konstantno mešanje pržiti par minuta, kako bi upilo ukuse. Onda dodajte vodu i izdinstajte meso.

Dodajte so i biber.

Grašak dodajete uz dolivanje malo vode, ako je potrebno, kako bi se i on malo izdinstao. Kada omekša grašak, omekšalo je i meso. Zarad ukusa i arome možete po želji dodati list lovora ili neko začinsko bilje

Dodajte uvek pomalo vode, da meso i grašak budu uvek skoro prekriveni vodom. To možete sami odrediti u zavisnosti od toga kakvu gustinu želite.

U šerpici sa strane zagrejte malo ulja, dodajte brašno i začinsku papriku i dolivajte malo pomalo vode. Tačnije, napravite zapršku.

Mešajte dok se grudvice ne razbiju i dodajte grašku.

Preklopite da se krčka još nekoliko minuta.

Prijatno!

(Ona.rs)