Recept za beskvasni hleb od heljdinog brašna
Tako lak, jednostavan... i zdrav
Pravljenje domaćeg hleba od heljde je tako lako i jednostavno.
Ovaj recept zahteva svega šest jednostavnih sastojaka, a da vam pritom nije potreban nikakav kvasac, mešanje testa niti dodatno vreme da čekate da se testo podigne da bi pripremili hleb.
Jednostavno napravite pravi zdrav i super zasitan hleb koji je savršen za jutarnji sendvič ili užinu.
Sastojci:
- ¼ šolje čia semena - cele
- 1 ½ šolje vode
- ⅓ šolje ulja
- 2 šolje heljdinog brašna
- ½ šolje semenki suncokreta
- 3 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičice soli
- 1 šolje vode
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite kalup za pečenje hleba koju ćete da obložite pak papirom.
U činiji srednje veličine pomešajte čia semenke sa vodom i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta.
U velikoj činiji pomešajte heljdino brašno, semenke suncokreta, prašak za pecivo i so.
Kada mešavina čia semenki i vode dobije strukturu kao gel, dospite u nju ulje, promešajte i dospite u činiju sa brašnom.
Mešajte smesu dok se ne sjedini da bude super glatka, kremasta i bez grudvica. Dodajte još jednu šolju vode. Testo treba da bude gusto i lepljivo.
Dodajte još jednu šolju vode i prebacite mešavinu u kalup.
Pecite jedan sat i 20 minuta, a zatim ga pustite da se ohladi i stegne nekoliko sati pre nego što ga isečete.
Prijatno!
(Ona.rs)