Recept za beskvasni hleb od heljdinog brašna

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Tako lak, jednostavan... i zdrav

Foto: Shutterstock

Pravljenje domaćeg hleba od heljde je tako lako i jednostavno.

Ovaj recept zahteva svega šest jednostavnih sastojaka, a da vam pritom nije potreban nikakav kvasac, mešanje testa niti dodatno vreme da čekate da se testo podigne da bi pripremili hleb.

Jednostavno napravite pravi zdrav i super zasitan hleb koji je savršen za jutarnji sendvič ili užinu.

Sastojci: 

  • ¼ šolje čia semena - cele
  • 1 ½ šolje vode
  • ⅓ šolje ulja
  • 2 šolje heljdinog brašna
  • ½ šolje semenki suncokreta
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičice soli
  • 1 šolje vode

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite kalup za pečenje hleba koju ćete da obložite pak papirom.

U činiji srednje veličine pomešajte čia semenke sa vodom i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta.

U velikoj činiji pomešajte heljdino brašno, semenke suncokreta, prašak za pecivo i so.

Kada mešavina čia semenki i vode dobije strukturu kao gel, dospite u nju ulje, promešajte i dospite u činiju sa brašnom.

Mešajte smesu dok se ne sjedini da bude super glatka, kremasta i bez grudvica. Dodajte još jednu šolju vode. Testo treba da bude gusto i lepljivo.

Dodajte još jednu šolju vode i prebacite mešavinu u kalup.

Pecite jedan sat i 20 minuta, a zatim ga pustite da se ohladi i stegne nekoliko sati pre nego što ga isečete.

Prijatno!

(Ona.rs)