Predlozi kolača za Ivanjdan: Jedna starinska poslastica je nezaobilazna za ovaj praznik
Napravite neodoljive deserte i ulepšajte svoju prazničnu trpezu
Dolazi nam Ivandan, praznik kada slavimo rođenje svetog Jovana Krstitelja. Za ovaj praznik devojake pletu venčiće od ivanjskog cveća, a posebno ga slave vinogradari, za koje postoji verovanje da tri dana pre i tri dana posle Ivandana ne bi trebalo da idu u vinograd ako žele bogat rod.
Za ovaj praznik, kako pada u letnjem periodu, mnogo je namirnica za pravljenje slavnskih kolača, a mi vam predlažemo tri recepta za sočan zalogaj.
Kolačići sa kajsijama
Sastojci za kolačiće sa kajsijama:
- 10 zrelih kajsija
- 4 kašike vinjaka
- 50 g kokosa
- 2 kašike šećera
- 2 kašike otopljenog putera
- 2 belanca
- 2 kašike vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Priprema kolačića sa kajsijama:
Pomešajte vinjak sa šećerom, promešajte dobro, pa ubacite otopljeni puter, pa tek na kraju kokos. Mešajte dok masa ne postane gusta.
Kajsije dobro operite, prepolovite i izvadite koštice i poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Na svaki komad kajsije sipajte dobijenu smesu tako da se napravi kupa.
Pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu, umutite belanca u čvrst sneg pa mu dodajte šećer. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i špatulom promešajte.
Na svaku kajsiju iz rerne špricom ili kašičicom stavite malo umućenih belanaca i vratite u rernu na još 10 minuta. Poslasticu možete da služite i toplo i hladno, izbor je na vama.
Prijatno!
Brzi kolač sa malinama
Sastojci za brzi kolač sa malinama:
- 500 ml slatke pavlake
- 500 g mlevenog keksa
- 400 g kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 500 g malina
Priprema brzog kolača sa malinama:
Umutite slatku pavlaku ali pazite da ne bude previše čvrsta. U drugoj činiji umutite kiselu pavlaku sa šećerom u prahu dok se dobro ne sjedini. U tu smesu dodajte umućenu slatku pavlaku, pre svega jednu kašiku da bi se polako ujednačilo, a potom i ostatak. Ručno špatulom promešajte, mikser ostavite sa strane.
Tek kada se sve lepo sjedinilo, ubacite mleveni keks i dobro promešajte.
U odgovarajuću tepsiju sipajte polovinu smese i poravnajte. Na vrh poređajte maline u onolikoj količini koliko želite da bude sočno, pa preko njih sipajte i drugu polovinu smese. Kolač ostavite u frižideru preko noći da se lepo rashladi, a pre serviranja možete da ukrasite po želji.
Prijatno!
Čokoladni tart
Sastojci za čokoladni tart:
za podlogu:
- 250 g mlevenog keksa
- 1 kašika kakaa
- 100 g putera
- 2 kašike meda
- 1 kašika ruma
- 3 kašike mleka
za preliv:
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 200 g mlečne čokolade
Priprema čokoladnog tarta:
Puter otopite na pari i ostavite da se malo prohladi. U mleveni keks dodajte kakao, otopljen puter, med i rum pa dobro sjedinite. Tek na kraju ubacite mleko kako bi se malo razredila smesa tako da postane mrvičasta.
Plići kalup obložite papirom za pečenje pa rasporedite smesu po dnu i po zidovima kalupa. Viljuškom malo izbockajte i stavite u frižider na sat vremena.
U šerpu sipajte pavlaku i zagrejte na srednjoj temperaturi, pa sklonite sa ringle pre nego što provri i ubacite čokoladu da se otopi. Ostavite prvo nekoliko minuta, a onda varjačom lepo promešajte dok ne dobijete glatki krem. Potom vratite šerpu na toplu ringlu ali je nemojte uključivati i mešajte.
Izvadite kalup iz frižidera i sipajte krem u njega, poravnajte i vratite u frižider da odstoji preko noći. Prilikom serviranja, možete da ukrasite kuglom sladoleda od vanile, kokosom ili nečim trećim.
Prijatno!
(Ona.rs)