Renomirani gastro vodič pozvao ljude da glasaju za najbolju bosansku pitu: Od sirnice do zeljanice
"Sve su pite pitice, samo je burek pitac"
Taste Atlas, čuveni gastro vodič, istražio je svet bosanskih pita, a rezultati su donekle očekujući. Od sirnice do zeljanice, svaka pita ima svoju priču i mesto u srcima gurmana, ali jedna je posebna.
Ali prvo ono što je glavno. U Bosni pite nisu samo hrana i običan obrok, već i izraz nacionalnog identiteta i sastavni element kulture i tradicije. A burek, kao najbolje ocenjeno jelo iz BiH na Taste Atlasu, simbolizuje kulturni značaj i svakodnevnu namirnicu koja je duboko ukorenjena u lokalne običaje.
Uostalom, opšte je poznata regionalna rasprava o tome da li postoji burek sa sirom, što je postalo svojevrsni društveni fenomen, za koji je teško postiči konsenzusa. Bosanci vekovima tvrde da je burek njihovo tradicionalno jelo o kojem najviše znaju i o kojem su najkompetentniji da govore. Zato se u Bosni „burek“ naziv pita sa mesom, a tako postoje ustaljeni nazivi i za pite za čije spravljanje se, osim jufke i mesa, koriste i druge namirnice, pa tako su nastale sirnica, zeljanica, krompiruša…
Za razliku od Bosne i Hercegovine, burek u zemljama regiona i šire predstavlja imenicu čiji ekvivalent u Bosni je “pita“, pa u tim zemljama ljudi jedu burek s mesom, burek sa sirom, burek sa zeljem i slično. U Bosni se zna da je to od mesa, a sve ostalo su pite. Uostalom u Bosni se kaže "sve su pite pitice, samo je burek pitac".
Sa tim predznanjem na umu, da se vratimo na "Taste Atlas".
Koje pite su u vrhu?
Na vrhu liste nalazi se, logično, burek sa mesom, koji je ne samo najpopularniji, već i najcenjeniji među bosanskim specijalitetima. Sirnica (sa sirom), krompiruša (sa krompirom), koja se pravi lako, izdašna je i idealna u svako doba dana, kljukuša, kvrguša i zeljanica takođe zauzimaju svoje mesto na listi, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i teksturama koje oduševljavaju gurmane širom Balkana.
Sirnica se na Taste Atlasu nalazi na devetom mestu bosanskih specijaliteta, dok su krompiruša i kljukuša takođe visoko ocenjene. Kvrguša i zeljanica su nešto niže na listi, ali i dalje predstavljaju važan deo bogatog mozaika bosanske kulinarske scene.
(Ona.rs)