Kuglice od tune kao sjajan način da iznenadite goste: Mogu se jesti bilo kad, a možete ih poneti i na posao

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Tunjevina je jedna od najzdravijih vrsta ribe i preporuka je da je makar dva puta nedeljno imamo na stolu. Ukoliko ne volite da jedete tunjevinu iz konzerve, onda bi možda trebalo da probate da napravite neko jelo sa njima, uz dodatak nekih drugih sastojaka.

Kuglice od tune su sjajan izbor za neku vrstu predjela, ali i kada vam se najave gosti. Uz čašu dobrog pića, ukusni zalogaj je dobrodošao. Recept je jednostavan, a ujedno i zdrav.

Sastojci za kuglice od tune:

  • 1 konzerva tune
  • pola glavice crnog luka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 3 kašike prezli
  • 1 jaje
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 2 kašike majoneza
  • malo seckanog peršuna
  • izrendana kora od limuna
  • malo soli
  • malo bibera

dodatno:

  • 1 jaje
  • prezle
  • ulje

Priprema kuglica od tune:

Crni luk isecite što sitnije, a jaje posebno umutite. Sve to, sa ostalim sastojcima, sjedinite u činiju i napravite kompaktnu smesu. Procenićete da ako nije dovoljno čvrsta, dodajte još prezli.

Po želji formirajte kuglice od dobijene smese, uvaljajte ih u prezle, stavite ih na tacnu. Prekrijte ih krpom i držite u frižideru dok se lepo ne ohlade i ne stegnu.

Kada se budu stegle, izvadite ih i umešajte prvo u tanjir sa prezlama, pa u tanjir sa umućenim jajetom, pa ponovo u prezle.

Na ringli srednje temperature na ulju pržite formirane kuglice dok se sa svih strana ne isprže i ne porumene. Stavljajte ih na tanjir sa papirnim ubrusom, kako bi upile višak ulja.

Poslužite ih uz pavlaku ili neku salatu.

Prijatno!

(Ona.rs)