Provereni recept za esterhazi tortu: Poslastica koja lako pronalazi put do vaše trpeze
Kako smo uveliko ušli u period slava i bližimo se prazničnoj čaroliji, tako se u kuhinjama mnogih domaćica priprema svečana hrana. Između ostalog, sada se možda više nego ikad pripremaju sjajni deserti koji očaravaju svojim ukusom. Jedna od torti koja nalazi put do trpeze je i esterhazi torta, čiji je recept prva liga.
Sastojci za esterhazi tortu:
za kore (ukupno pet):
- 10 belanaca
- 250 g šećera
- 5 kašika brašna
- 250 g pečenih lešnika
za fil:
- 10 žumanaca
- 200 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 g putera
- 150 g pečenih lešnika
za glazuru:
- 1 belance
- 250 g šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
Priprema esterhazi torte:
Dva belanca umutite u čvrdst sneg pa im dodajte 50 grama šećera i nastavite da mutite. Kad dobijete čvrst šam, dodajte mu 50 grama mlevenih pečenih lešnika i kašiku brašna.
Pleh u kom ćete peći kore premažite uljem, pospite brašnom, pa sipajte smesu za koru i pecite na 180 stepeni oko 10 minuta. Na potpuno isti način pripremite i ostale četiri kore.
Umutite žumanca i šećer viljuškom pa kuvajte na pari. Dodajte ekstrakt vanile i vanilin šećer. Skuvani fil ostavite da se ohladi, pa ga izmiksajte sa 300 grama putera sobne temperature i 150 grama mlevenih pečenih lešnika.
Ovaj dobijeni fil je potrebno da podelite na pet delova. Svaku koricu namažite filom, a ostatkom fila namažite tortu sa strane. Možete tortu ukrasiti seckanim lešnicima.
Umutite belance, dodajte mu šećer u prahu i limunov sok, pa glazuru razvucite preko poslednje korice. Tortu pripremite barem dan pre služenja i ostavite je da odstoji na hladnom mestu.
Prijatno!
(Ona.rs)