Provereni recept za esterhazi tortu: Poslastica koja lako pronalazi put do vaše trpeze

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kako smo uveliko ušli u period slava i bližimo se prazničnoj čaroliji, tako se u kuhinjama mnogih domaćica priprema svečana hrana. Između ostalog, sada se možda više nego ikad pripremaju sjajni deserti koji očaravaju svojim ukusom. Jedna od torti koja nalazi put do trpeze je i esterhazi torta, čiji je recept prva liga.

Sastojci za esterhazi tortu:

za kore (ukupno pet):

  • 10 belanaca
  • 250 g šećera
  • 5 kašika brašna
  • 250 g pečenih lešnika

za fil:

  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 g putera
  • 150 g pečenih lešnika

za glazuru:

  • 1 belance
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema esterhazi torte:

Dva belanca umutite u čvrdst sneg pa im dodajte 50 grama šećera i nastavite da mutite. Kad dobijete čvrst šam, dodajte mu 50 grama mlevenih pečenih lešnika i kašiku brašna.

Pleh u kom ćete peći kore premažite uljem, pospite brašnom, pa sipajte smesu za koru i pecite na 180 stepeni oko 10 minuta. Na potpuno isti način pripremite i ostale četiri kore.

Umutite žumanca i šećer viljuškom pa kuvajte na pari. Dodajte ekstrakt vanile i vanilin šećer. Skuvani fil ostavite da se ohladi, pa ga izmiksajte sa 300 grama putera sobne temperature i 150 grama mlevenih pečenih lešnika.

Ovaj dobijeni fil je potrebno da podelite na pet delova. Svaku koricu namažite filom, a ostatkom fila namažite tortu sa strane. Možete tortu ukrasiti seckanim lešnicima.

Umutite belance, dodajte mu šećer u prahu i limunov sok, pa glazuru razvucite preko poslednje korice. Tortu pripremite barem dan pre služenja i ostavite je da odstoji na hladnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)