Propeć ili prpek - pitu sa juga Srbije zovu na različite načine, a ukus je odličan: Džemina nam otkriva recept
Svaki deo naše lepe Srbije je prepoznatljiv po nekoj vrsti hrane i njime se diči, a južni deo Srbije je prepoznatljiv kako po roštilju i mesu, tako i po raznim pecivima. Recimo, deo oko Aleksinca je poznat po piti prpek. Ili propeć, prpeć? Svejedno je, kako vam je lakše.
Džemina Nikolić iz sela Korman, kod Aleksinca, pričala nam je o ovoj piti i otkrila recept za nju.
- Šta je prpek? Pa to je pita koja se pravi od beskvasnog testa. Ide samo brašno, voda i so, zamesi se, malo odstoji, razvuče se kora, pa se premaže sa zejtinom zatim se preklopi, kao što se preklapa za salčiće, odstoji da odmori oko 15 minuta pa tako tri puta. Posle se razvije kora, stavi se fil i onda se ponovo sklopi - rekla nam je sagovornica.
Kako nam je rekla, postoji tajni sastojak, ali nije htela da otkrije. Njeno punjene može biti po želji, ali se najčešće pravi od sira i jaja.
Da li ste nekad probali ovu neobičnu pitu?
(Ona.rs)