Svinjski file u kajmaku: Recept s dušom srpske kuhinje
Srpska kuhinja je poznata po bogatim i zasitnim jelima koja spajaju jednostavne sastojke s dubokim i složenim ukusima. Kajmak je jedan od njenih zaštitnih znakova – kremasti delikates koji svako jelo pretvara u praznik za nepce. Ovaj recept za svinjski file u kajmaku idealan je za sve ljubitelje domaćih ukusa.
Ovo jelo će vas podsetiti na tradicionalne ukuse srpskih trpeza i uneti toplinu u svaku priliku.
Sastojci
- 600 g svinjskog filea
- 200 g domaćeg kajmaka
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 kašika masti (ili ulja)
- 150 ml supe ili vode
- So i biber (po ukusu)
- 1 kašičica začinske slatke paprike
- Malo svežeg peršuna za dekoraciju
Priprema
Svinjski file očistite od žilica i iseckajte na medaljone debljine 2-3 cm. Posolite i pobiberite sa svih strana.
Na srednje jakoj vatri zagrejte mast u tiganju. Medaljone pržite po 2-3 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Izvadite ih na tanjir i pokrijte folijom.
U isti tiganj dodajte sitno seckan beli luk i pržite nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Zatim ubacite alevu papriku i brzo promešajte da ne zagori.Dodajte supu ili vodu i dobro izmešajte, pa ubacite kajmak. Kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok se kajmak potpuno ne otopi i sos ne postane gladak.
Vratite medaljone u tiganj s kajmakom. Kuvajte na laganoj vatri još 5-7 minuta, povremeno ih okrećući, dok meso ne postane mekano i potpuno premazano sosom.
Poslužite toplo, posuto svežim peršunom, uz prilog po želji – domaći hleb, pire krompir ili kuvani kupus su savršen izbor.
Prijatno!
(Ona.rs)