Starinski recept za šnenokle: Kako jednostavno pripremiti ovaj domaći klasik
Šnenokle su jedno od onih jela koja podsećaju na detinjstvo i toplinu domaće kuhinje. Recept za ovo kremasto, lagano i osvežavajuće jelo potiče iz starinskih kuvara naših baka. Iako mnoge domaćice danas veruju da je priprema šnenokli prekomplikovana i da ne umeju da ga naprave, u stvarnosti to i nije tako teško. Sa nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, dobićete savršene šnenokle koje će oduševiti sve prisutne.
Sastojci
4 jajeta
400 ml mleka
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
2 kašičice brašna (opciono, za gušći krem)
Šećer za karamelizaciju
Priprema
U šerpi, pomešajte mleko, 2 kašičice šećera, vanilin šećer i prstohvat soli. Stavite na srednje ugrejanu vatru i zagrevajte dok ne počne da vri. U međuvremenu, odvojite žumanca od belanaca. Žumanca umutite sa preostalim šećerom (1 kašikom) i, ako želite gušći krem, dodajte i kašičicu brašna.
Kada mleko počne da vri, u njega postepeno sipajte umućena žumanca, stalno mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte na slaboj vatri još nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne.
U posebnoj posudi, umutite belanca u čvrst sneg. Kada se krem zgusne, sklonite sa vatre i lagano dodajte umućena belanca. Sve dobro promešajte dok se belanca ne povežu sa kremom.
Služite u malim činijama ili čašama, a na vrhu svakog serviranja pospite malo šećera. Zatim, karamelizujte šećer tako što ćete ga zapaliti kuhinjskom plamenjačom ili staviti pod broiler u rerni na nekoliko sekundi, dok ne postane zlatno smeđi.
Poslužite ohlađene, kao lagani desert koji će sigurno oduševiti svakog gosta.
(Ona.rs)