Ovo srpsko jelo zauzelo 1. mesto na listi najboljih delicija OD SIRA: Ujedno je i AFRODIZIJAK
Međunarodna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao "atlas ukusa sveta", objavila je listu najboljih jela sa sirom, uvrstivši deset specijaliteta iz različitih krajeva sveta. Od italijanske fokače sa sirom, preko meksičke kvesadilje, pa sve do fondija iz srca Alpa - jedno jelo s ponosom nosi srpsku zastavu: svrljiški belmuž, koje je ujedno i afrodizijak!
Svrljiški belmuž - gastronomsko blago iz srca Srbije
Na vrhu liste, među najzvučnijim svetskim sirastim delicijama, nalazi se i belmuž, specijalitet jugoistočne Srbije koji nosi priču, tradiciju i ukus vekova. Potekao iz kraja oko Svrljiga, ovo jelo se vekovima prenosilo s kolena na koleno i spremalo u teškim kazanima, uz mnogo ljubavi i još više snage.
Naziv belmuž potiče od spoja reči "belo" i "muž", jer se pravi od belog mladog sira i jer su ga, po narodnom predanju, nekada pripremali isključivo muškarci - zbog fizički napornog mešanja u velikim bakarnim posudama nad vatrom.
Pravi se jednostavno: mladi ovčiji sir se topi na tihoj vatri dok se ne pretvori u kremastu masu, nakon čega se dodaje belo kukuruzno brašno. Mešanje traje sve dok smesa ne postane gusta, sjajna i homogena. Upravo ta jednostavnost i autentičnost čine belmuž jelo koje ne samo da zasiti stomak, već i dušu.
Danas je belmuž zaštitni znak Svrljiga, a svake godine se održava i Belmužijada, manifestacija posvećena ovom specijalitetu, uz takmičenja u pripremi, muziku i slavlje narodne kuhinje.
Ostala čuda sveta od sira su:
Hačapuri (Gruzija) - pecivo punjeno sirom i jajetom, najčešće u obliku čamca.
Banica sa sirom (Bugarska) - lisnato testo punjeno belim sirom i jajima.
Saganaki (Grčka) - prženi sir, zlatno-hrskav spolja, topao i mekan iznutra.
Provoleta (Argentina) - grilovani sir sa začinima, služi se uz roštilj.
Fokača di reko sa sirom - tanka fokača iz Ligurije punjena svežim sirom.
Pola-pola fondi - tradicionalni švajcarski fondi od dve vrste sira.
Žiraska fondi - francuski fondi sa vinom i aromom trešnjevače.
Guruli hačapuri - gruzijska božićna pita sa sirom i jajima.
Kesadilja - tortilja punjena sirom, ponekad i drugim nadevima, pa zapečena.
Aliiii...
Ako poželite da probate nešto svetski poznato, ne morate dalje od Svrljiga!
(Ona.rs)