ZAČIN ZA SREĆAN DAN: So leči depresiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napokon je utvrđeno zbog čega toliko uživamo u svim onim slanim grickalicama, iako lekari tvrde da one nisu nimalo zdrave

Naučnici su istraživanjem na pacovima otkrili da glodari kojima u ishrani nedostaje natrijum-hlorid, odnosno kuhinjska so, prestaju da uživaju u aktivnostima koje su ih pre radovale.

Autori studije i dalje ne mogu sa sigurnošću da tvrde da se nedovoljnim unosom soli razvija depresija, ali sigurni su da dolazi do gubitka opšteg zadovoljstva. Oni su zaključili da so za ljude predstavlja neku vrstu prirodnog antidepresiva.

Ako se pokaže da je to tačno, najzad bi moglo da se dođe do objašnjenja zašto smo skloni da unosimo velike količine često preslanih specijaliteta i grickalica, iako znamo da oni doprinose razvoju visokog krvnog pritiska, bolesti srca i drugih oboljenja.

(MojeZdravlje.ba)