Recept za tufahije iz bakine sveske: Uvek uspeva, probudite uspomene iz detinjstva

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock/Creative Family

Tufahije su jedan od onih tradicionalnih deserata koji mirišu na detinjstvo, starinske kuhinje i mirne popodnevne razgovore uz kafu. Ovaj sočni i aromatični specijalitet od jabuka, punjenih orasima i šećerom, potiče iz turske kuhinje, ali je svoj dom pronašao na Balkanu, a ovaj jednostavan recept je sve osvojio.

Sastojci za tufahije:

  • 10 jabuka
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 150 g mlevenih oraha
  • limunov sok
  • 1 kašika mleka
  • 1 kesica vanil šećera

Priprema tufahija:

Sve jabuke oljuštite i polako i lagano središnji deo izvadite odnosno izdubite jabuke sa sve košticama.U šerpu sipajte vodu, šećer i limunov sok kako biste napravili sirup. Kada proključa, lagano spustite jabuka. Kuvajte ih oko 15 minuta, samo pazite da se ne raspadnu. Kada bude skuvana jedna strana, polako ih okrenite na drugu, ukoliko se one same ne okrenu.

Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade, najbolje na sobnoj temperaturi, a kasnije ih možete staviti u frižider.

Za to vreme, dok se jabuke hlade, orahe prelijte vrelim mlekom u koje ste sipali vanilin šećer, pa tom smesom punite izdubljene jabuke.

Po želji možete ih ukrasiti šlagom ili umućenom slatkom pavlakom i držati ih u frižideru do posluživanja.

Tufahije su spremne za jelo.

Prijatno!

(Ona.rs)