Recept za urmašice koji uspeva svima! Tradicionalna poslastica koja se topi u ustima, a miriše na detinjstvo
Ako ste ljubitelj tradicionalnih poslastica koje mame mirisom i ukusom detinjstva, onda su urmašice pravi izbor za vas. Ovaj sočni, sirupom natopljen kolač omiljen je širom Balkana, a ovaj recept u nastavku bukvalno svima uspeva.
Sastojci za urmašice:
- 250 g putera
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 400 g brašna
sastojci za preliv za urmašice:
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 limun
Priprema urmašica:
Puter stavite da se topi na srednjoj vatri, a za to vreme umutite jaje i šećer.
U njih dodajte otopljeni puter i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umesite testo koje se ne lepi za ruke. Testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u frižideru.
Posle toga, rukama otkinite jedan deo testa i oblikujte valjak, pa taj deo stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite testo, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate testa.
Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.
Na pola kuvanja, limun isecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu. Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natope.
Prijatno!
(Ona.rs)