Dobro provereni recept za lazanje: Toliko su dobre da ćete spremiti duplu turu

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Lazanje su jedan od onih jela koja mame osmeh na lice i okupljaju porodicu za sto. Ovaj recept za lazanje spoj je bogatog ukusa, sočnog mesa, aromatičnog paradajza i kremastog bešamela, složenih u savršenu harmoniju.

Priprema možda deluje zahtevno, ali uz ovaj vodič svaki korak biće vam jasan, a rezultat  neodoljiv!

Sastojci za lazanje:

Za mesni sos:

  • 500 g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i junetine)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 ml paradajz sosa (pasirane pelate)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 šaka svežeg bosiljka ili 1 kašičica suvog
  • So, biber, origano po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 600 ml mleka
  • Muskatni oraščić po ukusu
  • So i biber

Ostalo:

  • 12 listova za lazanje (suvi ili sveži)
  • 200 g rendanog kačkavalja ili mocarele

Priprema za lazanje:

Na malo maslinovog ulja propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni.

Dodajte paradajz pire i pasirani paradajz, začinite bosiljkom, solju, biberom i origanom. Ostavite da krčka na laganoj vatri oko 20 minuta.

Za bešamel, otopite puter na tihoj vatri, dodajte brašno i mešajte minut-dva dok ne postane zlatno. Polako dolivajte mleko, neprestano mešajući da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne. Začinite solju, biberom i malo muskatnog oraščića.

U vatrostalnu posudu prvo stavite tanki sloj bešamela, zatim sloj kora za lazanje, preko razmažite mesni sos, pa ponovo bešamel, i pospite malo sira. Ponavljajte slojeve dok ne iskoristite sve sastojke, završavajući bešamelom i sirom na vrhu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok lazanje ne dobiju zlatno-smeđu koricu.

Ostavite da odstoje 10-ak minuta pre sečenja i serviranja.

Prijatno!

(Ona.rs)