Plavi patlidžan kao nikad do sad: Recept koji se sprema za 30 minuta, a izgleda svetski

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Koliko puta ste poželeli da napravite nešto zdravo, lagano i drugačije, a da nije samo još jedna „dosadna salata“? Upravo tada u pomoć stiže plavi patlidžan – povrće koje na prvi pogled deluje obično, ali krije bezbroj mogućnosti. Kada ga napunite sočnim povrćem, začinima i blagim sirom, dobijate jelo koje je i ukusno i zdravo, a izgleda kao da ste ga spremali satima.

Ovaj recept je savršen i za porodičnu večeru i za trenutke kada želite da impresionirate goste, a pritom se ne namučite u kuhinji.

Sastojci:

  • 2 veća plava patlidžana
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 manja tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 150 g feta sira (ili mladog sira po ukusu)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun ili bosiljak za dekoraciju

Priprema:

Pripremite patlidžan. Operite ga, prepolovite po dužini i izdubite unutrašnjost tako da ostane korica debljine oko 1 cm. Izdubljenu sredinu sitno iseckajte i ostavite sa strane.

Pripremite povrće. Paprike i tikvicu isecite na kockice, a crni i beli luk sitno naseckajte.

Dinstajte nadev. Na maslinovom ulju prvo propržite crni luk, dodajte beli, pa ubacite paprike, tikvicu i iseckani deo patlidžana. Posolite, pobiberite i dinstajte 10-ak minuta dok povrće ne omekša.

Dodajte sir. Kada se povrće malo ohladi, umešajte izmrvljeni feta sir.

Napunite patlidžan. Svaku polovinu napunite nadevom, poređajte u pleh i premažite maslinovim uljem.

Pecite. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite 25–30 minuta, dok patlidžan ne omekša, a gornji sloj ne porumeni.

Kome nedostaje meso, može uvek da naseče i parčence slanine ili neki drugi zdravi suhomesnati proizvod.

Zašto je ovo jelo posebno?

Zdravo je – plavi patlidžan je bogat vlaknima i antioksidansima.

Lagano je – savršeno za letnje večere ili kada ne želite težak obrok.

Praktično je – možete ga spremiti unapred, podgrejati i poneti kao ručak na posao.

Vizuelno efektno – patlidžan punjen povrćem i sirom izgleda atraktivno i na tanjiru i na fotografijama.

Savet za kraj

Ako želite još jači ukus, možete dodati kašiku rendanog parmezana na vrh svake polovine pre pečenja ili ubaciti prstohvat origana i timijana u nadev.

(Ona.rs)