Srpsko, a najbolje od svih! Prvo mesto za najukusnije pecivo na svetu pripada ovom specijalitetu

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Pixabay

Gastronomski vodič Taste Atlas ponovo je potvrdio ono što svi u Srbiji dobro znamo – da nema zalogaja koji se može meriti s mirisom i ukusom sveže pečenih mantija. U najnovijoj listi najboljih slanih peciva na svetu, ovaj specijalitet iz Novog Pazara zauzeo je prvo mesto i time još jednom stavio srpsku kuhinju na globalnu mapu.

Mantije ispred bureka

Prema ocenama Taste Atlasa, mantije su osvojile 4,7 poena, ostavivši iza sebe i nadaleko poznati bosanski burek, koji je dobio ocenu 4,5. Srpski burek, sa istom ocenom, našao se na petom mestu, dok je gibanica zauzela 16. poziciju sa ocenom 4,3.

Foto: Rina

Pecivo koje osvaja na prvi zalogaj

Teško da postoji neko ko je probao mantije, a da nije odmah postao njihov obožavalac. Ovaj specijalitet, koji je odavno prevazišao granice Novog Pazara i postao simbol srpske gastronomije, prepoznat je i van naših prostora.

Kako Taste Atlas opisuje mantije

“Pazarske mantije su srpsko jelo koje potiče iz Novog Pazara. Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali se razlikuje po obliku - oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u pleh i peku zajedno. Testo se prvo razvlači, premazuje puterom, zatim puni mlevenom junetinom, solju, biberom, lukom i malo ulja. Kad se napuni, testo se oblikuje u male kugle, poređa u pleh, pa zatim peče, tradicionalno u starim pećima koje im daju jedinstven ukus i aromu”, navedeno je na sajtu Taste Atlas.

Još jedna potvrda srpske kuhinje

Ovaj uspeh još jednom pokazuje koliko se bogatstvo naše kulinarske tradicije ceni u svetu. Mantije su, uz burek i gibanicu, postale ambasadori ukusa Balkana i dokaz da jednostavna, domaća hrana može da parira i najsofisticiranijim jelima svetske kuhinje.

(Ona.rs)