Pravi jesenji klasik - pita sa jabukama: Napravite brzi i sočnu poslasticu, korak po korak do savršenog ukusa
Pita sa jabukama je jedan od najomiljenijih i najklasičnijih kolača širom sveta, a uglavnom najavljuje jesen i ono hladnije vreme. Njena savršena kombinacija hrskave korice i sočne, aromatične jabuke čini je idealnim desertom za svaku priliku - od porodičnih okupljanja do svečanih večera. Jednostavna za pripremu kao što i njen recept pokazuje, a uvek ukusna, pita sa jabukama donosi toplinu doma i sladak miris jeseni u svaki dom.
Sastojci za pitu sa jabukama:
- 500 g kora za pitu
- 1 kg jabuka
- 4 kašike griza
- 8 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 g suvog grožđa
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 ml ulja
- 100 ml kisele vode
Priprema pite sa jabukama:
Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, četiri kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.
Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.
Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore. Treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.
Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.
Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.
Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite. Pita sa jabukama je spremna za konzumaciju.
Prijatno!
(Ona.rs)