Tajna savršenog recepta za palentu: Ukusan i brz obrok, neodoljiv za svaki dan

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Palenta je jedno od najstarijih i najomiljenijih jela na Balkanu, poznata po svojoj jednostavnosti, hranljivosti i svestranosti. Palenta može biti idealan prilog uz meso, povrće ili sireve, a njen ukusan recept postaće vam omiljen.

Sastojci za palentu:

  • 1 šolja kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
  • 3 šolje vode
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 kašika domaćeg maslaca ili masti (po izboru)
  • 100 g mladog sira (ili sitnog sira)
  • 1 kašika kisele pavlake ili kajmaka
  • Po želji: par kapi maslinovog ulja i malo svežeg peršuna

Priprema palente:

Prokuvajte vodu sa solju. Kada počne da ključa, lagano sipajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, neprestano mešajući varjačom.

Kuvajte na tihoj vatri oko 10 do 15 minuta, dok se palenta ne zgusne i postane glatka. Po potrebi dolijte još malo vode. Kada je gotova, umešajte kašiku maslaca ili masti, i dobro promešajte dok se ne istopi i ne ujednači tekstura.

Sipajte palentu u dubok tanjir, preko nje izmrvite sir, stavite pavlaku ili kajmak, i sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja.

(Ona.rs)