Paradajz čorba koja miriše na jesen: Recept koji greje dušu i telo

S. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto:Shutterstock

U oktobru, kada poslednji paradajzi dozrevaju, a dani postaju hladniji, paradajz čorba ima ukus nostalgije. Nije to ona lagana letnja varijanta, već gusta, puna ukusa, topla i mirisna - baš za jesenje dane.

Sastojci:

  • 1 kg zrelih paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2–3 čena belog luka
  • 500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
  • 2 kašike maslinovog ulja ili malo putera
  • so, biber, list bosiljka
  • po želji: pavlaka za kuvanje ili mascarpone za kremastiji ukus

Priprema:

Foto: Shutterstock

Na zagrejanom ulju propržite sitno seckan luk dok ne omekša, pa dodajte beli luk. Nakon minut, dodajte paradajz (možete ga prethodno oljuštiti ako želite finiju teksturu). Ostavite da se kuva desetak minuta, pa nalijte bujon i krčkajte još 15–20 minuta dok paradajz ne omekša i sve se lepo sjedini.

Sklonite sa vatre i izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku čorbu. Posolite, pobiberite, ubacite listiće bosiljka i, ako želite kremastiju verziju, dodajte malo pavlake ili mascarponea. Vratite kratko na vatru da se sve poveže.

Servirajte toplo, uz nekoliko kapi maslinovog ulja i komad hrskavog hleba.

Ako hoćete još puniji ukus, ispecite paradajze i beli luk u rerni pre kuvanja - paradajz ćorba voli tu slatkoću i dimljeua notu koji je pretvaraju u pravi mali jesenji luksuz u tanjiru.

(Ona.rs)