Domaće kobasice kao nekad: Recept koji svako može da savlada kod kuće
Kada se u kući spremaju domaće kobasice, to nikada nije samo kuvanje, već mali ritual koji vraća mirise iz detinjstva i okuplja ljude oko stola. I danas, u vreme kada možemo da kupimo sve već gotovo, domaće kobasice ostaju nešto posebno, jer nose vaš potpis, vašu mešavinu začina i vašu priču.
Ako ste oduvek želeli da ih napravite, a delovalo vam je komplikovano, evo jednog jednostavnog, provereno dobrog recepta koji možete savladati već iz prve. Potrebna vam je samo dobra volja i malo strpljenja, sve ostalo će uraditi meso i začini.
Šta vam je potrebno za recept
Za otprilike 3 kilograma domaćih kobasica:
- 2 kg svinjske plećke
- 1 kg masnijeg mesa (svinjski vrat ili carsko meso)
- 30 g soli (oko jedna puna supena kašika)
- 8 g bibera
- 2 kašike slatke aleve paprike
- 1 kašičica ljute aleve paprike (po ukusu)
- 6 čenova belog luka, sitno iseckanog ili zgnječenog
- 1 dl hladne vode
- prirodna creva, isprana i pripremljena
Kako se mesi savršena smesa
Meso iseckajte na kocke, a zatim ga sameljite na srednju šajbu. U velikoj vangli pomešajte meso i sve začine. Ovo je onaj momenat kada ceo stan zamiriše, a vi shvatite da pravite nešto tradicionalno i ozbiljno. Dodajte vodu postepeno, da smesa postane sočna, elastična i laka za punjenje. Mešajte rukama najmanje deset minuta. To nije samo tehnički deo, već deo koji pravi razliku između dobre i savršene kobasice.
Kada se smesa dobro poveže, ostavite je da odstoji u frižideru najmanje sat vremena. Ako imate vremena, prespavaće savršeno i preko noći, što će pojačati ukus.
Punjenje i sušenje
Creva obavezno dobro operite i potopite u toplu vodu. Zatim punite polako, bez naguravanja, da kobasice ne pucaju. Formirajte ih u spirale ili u klasične štapove, zavisi šta više volite.
Ako želite svežu varijantu, možete ih peći odmah. Ako želite suvomesnatu, okačite ih na hladno, promajno mesto 2 do 5 dana, da se prosuše i stegnu. To je onaj trenutak kada kuća počne da liči na staru zimsku kuhinju.
Kako spremiti kobasice da budu najbolje
Najlepše su kad se peku polako, bilo u rerni ili u tiganju, na slabijoj temperaturi, da se masnoća otpušta ravnomerno. Poslužite ih uz krompir, kiseo kupus ili hrskav hleb. To je ona jednostavnost koja uvek pogađa pravo u dušu.
Ako želite, mogu da vam napišem i varijantu sa dodatkom vina, sušenog bilja ili dimljene paprike, ili moderniju verziju za roštilj kobasice.
(Ona.rs)