PITAM SE PITAM: Zašto plačemo dok sečemo luk?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi oni koji su se oprobali u kulinarstvu znaju kako crni luk ume da "grize“ oči. Zašto je to tako?

Dok nožem režete kriške svežeg crnog luka, vi razbijate ćelije ovog povrća, iz kojih počinje da curi ćelijska tečnost citoplazma. U dodiru s vazduhom, ove hemikalije proizvode gas baziran na sumporu.

Kad gas dođe u kontakt sa suznom tečnošću, premazom koji služi da štiti organ čula vida od oštećenja, u očima se stvara sumporna kiselina. Da bi se oslobodile ovog vatrenog agresora, vaše suzne žlezde počinju da rade punom parom i oči počinju da vlaže.

Ako vam nije zabavno da seckate luk s ronilačkim naočarima na licu, pokušajte što više da se odmaknete od radne površine i tako ćete sprečiti da ogromna količina gasova izazove burnu reakciju u vašim očima.

(Telegraf.rs)