ZALUDNI NAUČNICI TVRDE: Topla čokolada ukusnija je ako se pije iz naradžaste šolje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španski i britanski naučnici u članku objavljenom u stručnom časopisu “Journal of Sensory Studies” tvrde da su pronašli dodatne dokaze da način serviranja hrane i pića znatno utiče na ukus

Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Valensiji i Oksfordskog univerziteta ponudili su grupi od 57 osoba toplu čokoladu posluženu u plastičnim šoljama bele, krem, crvene i naradžaste boje spolja, a bele iznutra.

Iako je u svim šoljama bio isti napitak, ispitanici su izjavili da je čokolada servirana u narandžastim i krem šoljama bila najukusnija.

- Boja posude u kojoj se hrana i piće serviraju može da pojača pojedina svojstva kao što su ukus i aroma – kazala je Betina Pikeras-Fisman sa Univerziteta u Valensiji, ističući da bi njihova zapažanja mogla da budu od koristi prehrambenoj industriji.

Prethodna istraživanja su pokazala da posude žute boje pojačavaju ukus limuna u sokovima, a da napici hladnih boja, poput plave, više utoljuju žeđ od napitaka toplih boja kao što je crvena, na primer. Ukoliko je pak neki napitak ružičast, deluje slađe.

(IZVOR: Tanjug; FOTO: sxc.hu)