Dva recepta za savršenu božićnu česnicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravljenje česnice je ritual kojim svaka srpska domaćica započne božićno jutro. Kako bismo vam olakšali posao, predstavljamo vam dva orginalna recepta

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.

Donosimo dva recepta za božićnu česnicu.

Recept 1

Sastojci:

Kilogram belog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.

Priprema:

Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Recept 2

Sastojci:

1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.

Priprema:

Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.

(Telegraf.rs)